Activitat volcànica

Milers de desplaçats a les Filipines per l’erupció del volcà Taal

  • Els evacuats sumen unes 1.300 persones, però la xifra podria arribar a ser de 14.495

volcan-tailandia

volcan-tailandia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell Nacional de Gestió i Reducció del Risc de Desastres de les Filipines ha informat que milers de persones han sigut evacuades per l’erupció del volcà Taal, el segon més actiu del país. Segons recull el portal filipí GMA News, 1.282 persones es troben en centres d’evacuació, si bé el consell ha advertit que la xifra podria augmentar a 14.495 persones, és a dir, més de 3.500 famílies, a causa del risc de l’activitat del volcà. No obstant, el portaveu del consell, Mark Timblal, ha xifrat en 2.784 els residents de 13 pobles dels voltants de Taal, a la província de Batangas, que han evacuat les seves llars.

L’Institut de Vulcanologia i Sismologia de les Filipines (Phivolcs) va elevar aquest dijous el nivell d’alerta per al volcà Taal fins al tres, després que hagués expulsat una columna de vapor i magma d’un quilòmetre. «Això significa que hi ha intrusió magmàtica al cràter principal que pot portar a erupcions successives», va explicar Phivolcs en un butlletí, en què va detallar que l’elevació del nivell d’alerta significa que és possible que es produeixi una «perillosa» erupció «en dies o setmanes».

Notícies relacionades

El nivell tres d’alerta es manté aquest divendres, mentre continuen les evacuacions i la policia s’ha desplegat a la zona. L’elevació de l’alerta del volcà Taal es produeix dies després que Phivolcs informés que el diòxid de sofre emès pel volcà ha arribat a Metro Manila i les seves províncies circumdants.

Taal ha estat sota alerta des de març d’aquest any, quan va mostrar una «creixent» activitat després d’una erupció el gener del 2020, ha recordat el diari ‘Philippine Star’, després de dècades inactiu. L’erupció va provocar l’evacuació de milers de persones que viuen a l’illa on hi ha el volcà i zones d’alt risc i la destrucció de llars i establiments a Batangas.