Crisi sanitària global

La pandèmia torna a causar estralls a Rússia

  • Moscou i Sant Petersburg registren nous rècords de defuncions diàries mentre els governs locals restauren mesures d’aïllament social

  • Les autoritats han confirmat l’existència de nombrosos contagis per la variant delta del virus i criden la població a superar la desconfiança i a vacunar-se d’una vegada per sempre

La pandèmia torna a causar estralls a Rússia

YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia torna a registrar xifres desbocades de morts per Covid-19. Aquest dilluns, les estadístiques oficials han confirmat que en les últimes 24 hores han perdut la vida com a conseqüència de la malaltia un total de 124 persones a Moscou, i unes altres 116 a Sant Petersburg, batent nous rècords des de l’inici de l’epidèmia, fa ja un any i mig. La lentitud amb què avança la campanya de vacunació al país, amb una població que no oculta el seu escepticisme sobre l’eficàcia de les vacunes dissenyades per la ciència nacional, està fent possible aquesta nova onada de contagis.

Fa dies que l’alcalde de Moscou, Serguéi Sobianin, alerta la població. «Estem començant a veure de nou aquesta història, però amb conseqüències més greus», va advertir la setmana passada. «Tot just vam aconseguir controlar la situació», va continuar en to d’alarma. Aquest mateix dilluns, el màxim dirigent municipal moscovita ha recordat que la soca del virus que s’estén per la ciutat és «més contagiosa i més mortal».

Les primeres notícies d’infeccions amb la variant delta del virus es remunten al mes de maig, tot i que posteriorment van ser desmentides per ‘Rospotrebnadzor’, l’ens estatal encarregat de la protecció del consumidor. Segons mitjans locals, els portadors de la soca índia del virus van ser un grup d’estudiants procedent del subcontinent que a mitjans d’abril va realitzar un viatge a la ciutat d’Ulianovsk, al centre de la Rússia europea. Malgrat les informacions cada vegada més alarmants procedents del país asiàtic, Rússia ha mantingut vols d’entrada i sortida amb l’Índia almenys dues vegades per setmana des de principis d’any.

Baixa taxa de vacunació

La baixa taxa de vacunació a Rússia dificulta el control d’aquesta nova onada pandèmica. Només 21 dels 146 milions de ciutadans del país havien rebut almenys una de les dosis de les quatre vacunes russes disponibles, amb prou feines un 14% de la població, una xifra que contrasta amb la registrada als EUA o en països de la UE com Espanya, on fa dos dies, més de la meitat de la població ja havia rebut una dosi dels injectables disponibles. I tot això, malgrat les contínues crides dels principals dirigents del país, inclòs el president Vladímir Putin, a acudir als centres de vacunació.

Notícies relacionades

Davant el caire que estaven adquirint els esdeveniments, les autoritats han adoptat els últims dies diferents mesurades per ‘empènyer’ o ’animar vivament’ la ciutadania a posar-se d’una vegada la injecció. Una d’elles és la imposició a Moscou d’un codi QR a tot aquell que vulgui sopar a un restaurant o acudir a un local, on queda registrat si han sigut vacunats, han estat malalts durant els últims sis mesos o disposen d’una PCR negativa realitzada en els tres últims dies. A les terrasses, això sí, es continuarà atenent els clients sense necessitat de presentar historial sanitari algun fins a mitjans de juliol.

A més, s’ha establert l’obligatorietat de vacunar-se per als empleats públics, i s’ha reinstaurat el teletreball per a una part de la població. Fent front a les nombroses protestes en contra les noves restriccions, el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha insistit en declaracions a TASS que a Rússia no hi havia «ni de facto ni de iure» l’obligació de vacunar-se. Rússia va ser el primer país en iniciar la campanya de vacunació, i des de ja fa mesos, el tractament està disponible per a tots els ciutadans sense restriccions d’edat o professió.