Canvi en el Govern de Londres

Javid assumeix la cartera de Sanitat al Regne Unit després de l’«escàndol Hancock»

  • El nou ministre forma part de la vella guàrdia de Johnson i tindrà la missió de frenar la variant índia que s’han estès pel país i amenaça la tornada a la normalitat

  • El Govern ha iniciat una investigació per determinar qui va col·locar la càmera als passadissos del ministeri que va filmar el seu predecessor besant-se amb la seva amant

Javid assumeix la cartera de Sanitat al Regne Unit després de l’«escàndol Hancock»

HENRY NICHOLLS / REUTERS

4
Es llegeix en minuts

Sajid Javid ha agafat les regnes del Ministeri de Sanitat després de la fulgurant dimissió de Matt Hancock dissabte a la tarda per saltar-se les normes de la Covid que ell mateix va dictar. Javid forma part de la vella guàrdia de Boris Johnson. És un experimentat gestor que ja va ser ministre en els governs de David Cameron i Theresa May. Va passar per Cultura, Vivenda i Interior abans de convertir-se en el ministre de Finances de Johnson al principi del seu mandat el juliol del 2019.  

Javid va presentar la seva renúncia el febrer del 2020, a poques setmanes de la primera reestructuració de gabinet de Johnson, per discrepàncies amb Dominic Cummings, llavors el totpoderós assessor en cap del primer ministre. Cummings va demanar Javid que fes fora el seu equip d’assessors i que incorporés el que ell li proposava. En aquell moment Cummings tenia una influència sense límits sobre Johnson, que feia tot el que li demanava. Javid no va passar per l’adreçador. Va dimitir. Cummings va ser acomiadat per Johnson el novembre passat perquè també estava enfrontat a la seva dona.  

Un any i mig després, i ja sense Johnson, Javid torna al Govern. Javid, de 51 anys, casat i amb quatre fills, és d’origen pakistanès. És un exbanquer que als 25 anys ja era vicepresident del banc nord-americà Chase Manhattan Bank. Més endavant es va incorporar a la direcció del Deutsche Bank fins que el 2009 va fer el salt a la política i un any després va aconseguir un escó amb el Partit Conservador. D’origen musulmá, Javid és membre de l’influent grup d’amics d’Israel del Partit Conservador, que mira d’estrènyer llaços polítics, culturals i financers amb l’Estat d’Israel. 

Procés de vacunació

Javid assumeix una cartera clau per al Govern en un moment delicat per la propagació de l’anomenada variant índia o variant delta, que és la majoritària al país i és el doble de contagiosa que les mutacions anteriors. Els contagis s’han incrementat un 59% i les morts un 71% en una setmana. S’han situat en els 15.000-16.000 contagis diaris. S’ha arribat a xifres que no es veien des del febrer, al principi del tercer confinament. El govern ha accelerat el procés de vacunació amb l’esperança que les vacunes siguin efectives davant aquesta nova soca. El 61% de la població adulta ja està vacunada amb la pauta completa de la vacuna. 

El 19 de juliol és quan està previst que s’acabi l’última fase del desconfinament, que el país torni a la normalitat, que s’eliminin la distància social, les mascaretes i totes les restriccions. Javid haurà de prendre decisions importants les pròximes setmanes sobre com frenar la variant delta i sobre si el país pot recuperar la normalitat el 19 de juliol. «L’objectiu és recuperar la normalitat l’abans possible», va declarar prudentment aquest diumenge, el seu primer dia de feina. 

El flamant ministre de Sanitat ha assumit el càrrec quan encara cueja l’escàndol del seu predecessor, Matt Hancock, que va dimitir dissabte de forma precipitada. Hancock va renunciar després que es publiquessin unes imatges seves besant i abraçant calorosament als passadissos del ministeri la seva assessora Gina Coladangelo, que es va descobrir que era la seva amant. Les imatges van ser preses el 6 de maig, onze dies abans que es comencessin a relaxar les restriccions. Llavors Hancock, com a màxim responsable de Sanitat, demanava als ciutadans no mantenir contacte físic amb persones no convivents i prohibia l’acostament a menys de dos metres dels companys de feina. 

Buscant el talp 

Les imatges van ser filtrades al diari sensacionalista ‘The Sun’. L’escàndol va esclatar. Tot i que en un primer moment Hancock es va resistir a dimitir i Johnson el va recolzar i va donar per tancat el cas, la pressió va pujar i va acabar cedint. Hancock va dimitir després de tres anys en el càrrec en què va ser molt qüestionat per la seva criticada gestió de la pandèmia i pels missatges privats que Boris Johnson va enviar a Cummings i aquest va publicar en un acte de freda venjança pel seu acomiadament. En aquests, Johnson es referia a Hancock com un «fotut inútil». 

Hancock i Coladangelo es coneixen de la seva època universitària a Oxford. Hancock està casat i té tres fills amb Martha, d’origen aristocràtic, també companya dels dos amants a Oxford. Coladangelo, per la seva banda, està casada amb el fundador de la marca de roba Oliver Bonas. Després de l’escàndol, Hancock i Coladangelo se n’han anat a viure junts. També el Govern ha iniciat una investigació per determinar qui va col·locar la càmera als passadissos del ministeri. Estan buscant el talp. També el president de la comissió parlamentària de Sanitat ha demanat una investigació pública per aclarir si s’està espiant els ministres sense el seu permís als seus llocs de treball.  

Notícies relacionades

...

[Missatge retallat]  Veure tot el missatge

Temes:

Regne Unit