Crisi sanitària global

Els nous casos de coronavirus amenacen la tornada a la normalitat a Israel

  • Tot i que més del 60% de la població està inoculada amb una de les dues dosis, la variant delta del virus posa en risc la pràctica immunitat aconseguida

  • Fa tot just una setmana, el Govern celebrava l’aixecament de l’obligatorietat de l’ús de mascaretes tant en interior com en exterior

Els nous casos de coronavirus amenacen la tornada a la normalitat a Israel

JACK GUEZ / AFP

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La normalitat trontolla a Israel. Tot just una setmana després de l’aixecament de l’ús de mascaretes, creix la preocupació per l’augment de casos de coronavirus. Tot i que més del 60% de la població està inoculada amb una de les dues dosis, la nova variant delta del virus posa en risc la pràctica immunitat aconseguida en els últims mesos. Nous brots locals han provocat la taxa d’infecció més alta en dos mesos aquest dilluns. 

Unes 125 persones han donat positiu a tot el país. Al voltant del 70% de les noves infeccions van ser amb la variant delta, segons ha informat Chezy Levy, director general del Ministeri de Salut. Els brots locals van des de l’Exèrcit fins al sistema educatiu amb dos soldats i nou docents de dues escoles diferents infectats. Amb el país tancat i barrat, Israel es protegeix per evitar repetir els errors del passat.

Si bé «la situació a Israel és diferent de la de la resta del món, hem de fer tot el necessari per contenir la propagació de soques», ha dit Nitzan Horowitz, nou ministre de Salut. «Tot el necessari» implica greus multes per als ciutadans israelians que decideixin viatjar a països prohibits, davant el risc que entrin noves mutacions del virus al país. Al seu torn, el coordinador de la resposta al coronavirus, Nachman Ash, ha demanat a l’Exèrcit que comenci a preparar-se per reobrir els centres de testatge a tot el país. 

6.248 morts a Israel

Fa tot just una setmana, el nombre d’infeccions diàries a Israel eren d’un sol dígit i el Govern celebrava l’aixecament de l’obligatorietat de l’ús de mascaretes tant als interiors com a l’exterior. Amb 434 casos actius en un país de més de nou milions d’habitants, el trauma social de la letal pandèmia plana sobre les platges del país. El coronavirus es va emportar 6.428 vides a Israel. Tot i així, els actuals números són molt baixos comparats amb els alarmants índexs de mortalitat que va registrar el país. 

En un uniforme mapa verd destaca un diminut punt groc. És la ciutat de Binyamina. La petita localitat és coneguda pels seus cellers però ara ha passat a ser el primer municipi que cau fins a la qualificació groga, la que dona el Govern a aquelles ciutats amb certes restriccions. A Binyamina hi ha 43 casos confirmats de coronavirus. Representen una desena part dels positius a Israel. El temor que aquesta situació es multipliqui en altres municipis preocupa els responsables sanitaris. 

Tensió a Jerusalem

Notícies relacionades

La variant delta ha sigut la causant d’aquest pànic latent. Originària de l’Índia, aquesta soca és altament contagiosa. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’ha detectat a més de 80 països fins ara, sent el Regne Unit el país amb el major nombre fins ara amb desenes de milers de casos. Malgrat la preocupació davant la seva resistència a les vacunes, un nou estudi britànic suggereix que la vacuna Pfizer, utilitzada a Israel, és efectiva en un 96% contra l’hospitalització o mort causada per la variant delta. 

Mentrestant, després de la polèmica per les vacunes caducades enviades per Israel, la tensió no abandona Palestina. El barri de Sheikh Jarrah a Jerusalem Est ha tornat a ser escenari de violència amb una vintena de palestins ferits pels enfrontaments amb els colons ultraortodoxos i la policia israeliana. Fa més d’un mes, el 10 de maig passat, va ser la repressió dels agents contra manifestants palestins a la Ciutat Santa el que va propiciar el llançament de coets de Hamàs.