Eleccions regionals

Macron aposta pel nord i Le Pen fixa el seu objectiu al sud-est

  • La formació de Macron, amb ínfima implantació territorial, ha mobilitzat 15 ministres o secretaris d’Estat en aquests comicis

  • L’ombra de l’extrema dreta plana sobre la regió de PACA, on els sondejos vaticinen la seva victòria

Macron aposta pel nord i Le Pen fixa el seu objectiu al sud-est

CHRISTOPHE SIMON

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Amb la gira del president francès, Emmanuel Macron, pels territoris marcant el compàs, els comicis regionals i departamentals emergeixen com un test cardinal per a les forces polítiques del país i, sens dubte, per als seus eventuals aspirants a la pròxima carrera cap a l’Elisi

La formació presidencial, La República en Marxa (LREM), s’enfronta a una prova de foc: aconseguir la seva implantació a nivell territorial. Conscient de la importància del repte, el Govern de Macron ha anat al gra: 15 ministres o secretaris d’Estat integren les llistes presentades per LREM en aquesta doble cita amb les urnes. 

Hauts-de-France, la gran aposta de la formació de Macron 

Hauts-de-France, la gran aposta de la formació de Macron El ministre de l’Interior, Gérard Darmanin, és candidat a les departamentals a la comuna de Tourcoing, al nord del país. No conforme amb aquesta candidatura, Darmanin també apareix al penúltim lloc de la llista macronista en les eleccions regionals d’Hauts-de-France. Justament en aquesta regió, que inclou ciutats com Lilla, Amiens i Calais, la dreta conservadora Els Republicans (LR) compta amb un dels seus pesos pesants, Xavier Bertrand, que ja ha anunciat la seva intenció de presentar-se com a candidat a les presidencials de 2022. 

Segons els sondejos, Bertrand s’imposaria en la segona volta a l’extrema dreta de Marine Le Pen. No obstant, la formació de Macron, tement un ascens dels ultraconservadors i aprofitant per intentar debilitar qui podria ser el seu rival en la direcció d’Estat, ha desplegat un veritable equip de xoc: el secretari d’Estat de Pensions, Laurent Pietraszewski, encapçala la candidatura macronista a la regió; el ministre de Justícia, Eric Dupond-Moretti, també apareix en la llista, igual que el ministre delegat de Petites i Mitjanes Empreses, Alain Griset, i la ministra delegada d’Indústria, Agnès Pannier-Runacher.

Davant les propostes de la dreta, l’esquerra –el Partit Socialista (PS), el Partit Comunista, els ecologistes i França Insubmisa– ha optat per presentar una llista comuna, un experiment central a l’avantsala de les presidencials, quan algunes veus progressistes demanen una unió de l’esquerra per evitar el tan vaticinat duel entre Macron i Le Pen.

PACA, el risc de l’extrema dreta 

PACA, el risc de l’extrema dreta Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), que engloba a ciutats com Niça, Marsella i Cannes, també apareix com una regió clau de cara a les pròximes eleccions presidencials. Segons un sondeig realitzat per France Bleu, els ultraconservadors són favorits, el Reagrupament Nacional (RN), representat per Thierry Mariani, s’imposaria en la primera volta amb el 41% dels vots, per davant del conservador Renaud Muselier. LREM va acceptar donar suport al candidat de LR a canvi que aquest inclogués en la seva llista membres del seu partit. Si aquesta estratègia, que va desencadenar una crisi interna al si de la dreta tradicional, té per objectiu oficial frenar els ultraconservadors, podria acabar sent contraproduent i desembocar en la victòria de l’extrema dreta. En cas que fos així, la formació de Marine Le Pen aconseguiria per primera vegada en la seva història les regnes d’una regió. 

Notícies relacionades

L’ombra dels ultraconservadors plana també sobre la regió Grand-Est, on el seu president sortint, el centredretà Jean Rottner, podria enfrontar-se en un disputat duel al candidat ultra Laurent Jacobelli en la segona volta dels comicis. 

Île-de-France, la dreta tradicional és favorita 

Île-de-France, la dreta tradicional és favoritaA la regió parisenca Île-de-France, la més rica i simbòlica del país, la seva actual presidenta, la conservadora Valérie Pécresse, apareix com a favorita indiscutible. Poc importa qui seran els seus rivals en la segona volta de l’escrutini, segons les enquestes, en qualsevol cas s’alçarà amb la victòria. Per darrere d’ella apareix el vicepresident del Reagrupament Nacional, Jordan Bardella, i el cap de files de la majoria macronista, Laurent Saint-Martin. La victòria de Pécresse podria catapultar-la a la carrera per la presidència.