Reunió bilateral

Merkel i Macron aplaudeixen el retorn dels EUA a la multilateralitat

  • La cancellera rep el president francès en la primera visita d’estat celebrada en persona a Berlín des del començament de la pandèmia

Merkel i Macron aplaudeixen el retorn dels EUA a la multilateralitat

AFP

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

És la primera visita d’estat que Angela Merkel rep en persona des del començament de la pandèmia: la cancellera federal i el president de França, Emmanuel Macron, s’han reunit aquest divendres a la tarda a Berlín. Tots dos han comparegut en roda de premsa abans de celebrar un sopar de feina per abordar temes bilaterals i internacionals, i amb la vista posada en la cimera del Consell Europeu que se celebrarà la setmana vinent a Brussel·les. La cancellera federal i el president francès recuperen així una de les tradicions de l’eix Berlín-París després de mesos de reunions mantingudes exclusivament per videoconferència per la pandèmia.

Merkel i Macron s’han referit davant la premsa a alguns dels temes que abordaran els caps d’estat i de govern dels estats membres de la UE en la seva pròxima cimera: el combat del coronavirus, la recuperació econòmica amb els mecanismes financers comunitaris i també la relació amb Rússia, pocs dies després de la primera reunió en persona entre el president dels EUA, Joe Biden, i el rus, Vladímir Putin.

Diàleg amb Moscou

La Unió Europea hauria de mantenir el diàleg amb Rússia malgrat les seves diferències en qüestions de seguretat i sobre Síria. És l’opinió expressada per Merkel en la roda de premsa amb Macron. Malgrat ser una de les veus més crítiques respecte a la situació dels drets humans a Rússia i del paper de Moscou en el tauler internacional, la realpolitik s’acaba imposant a Berlín quan es tracta de buscar una posició respecte al veí oriental.

La primera trobada mantinguda entre Biden i Putin a Brussel·les a mitjans d’aquesta setmana a Ginebra ha sobrevolat la roda de premsa d’aquest divendres a Berlín. Merkel i Macron es mostren clarament alleujats per l’arribada del president demòcrata a la Casa Blanca i aplaudeixen el retorn dels EUA als intents de mantenir certa multilateralitat en el tauler internacional. 

«Crec que tots podem estar contents que el president dels Estats Units d’Amèrica ha recuperat un clima de cooperació en què evidentment tothom ha de jugar el seu paper», ha dit Merkel. Macron ha celebrat, per la seva banda, que Biden torni a reconèixer la UE com un soci, a diferència de l’expresident Donald Trump, i ha insistit en la necessitat que la UE desenvolupi la seva pròpia autonomia militar més enllà de l’OTAN –una posició que continua sent rebuda amb escepticisme a Berlín–: «L’estratègia d’autonomia defensiva pot ser una alternativa a l’organització transatlàntica, però molt més un sòlid component d’aquesta».

Recuperació i pandèmia

Notícies relacionades

Després que Alemanya accedís a l’emissió de deute públic europeu per fer front al devastador impacte econòmic de la pandèmia, l’estratègia econòmica per a la UE en els pròxims anys continua sent un dels elements que separa Berlín i París; mentre que el govern alemany vol recuperar en algun moment la disciplina pressupostària i fiscal per posar fre a l’actual endeutament comunitari i dels estats membres de la UE, Macron té clara la postura francesa: «La nostra prioritat ara és el pla de recuperació econòmica, no la discussió sobre el pacte d’estabilitat».

Després de fer broma breument sobre la recent victòria per la mínima de França sobre Alemanya a l’Eurocopa, al ser preguntats per les mesures de seguretat en el campionat de futbol, la postura de Merkel ha sigut fulminant: «No podem fer com si el coronavirus ja hagués passat. Quan veig estadis plens en alguns països d’Europa, em pregunto amb escepticisme si aquesta és la resposta correcta davant l’actual situació». Merkel i Macron coincideixen que la UE ha de coordinar les seves mesures davant la variant britànica Delta, amb un desenvolupament que segueixen amb atenció.