Revés als republicans

El Suprem dels EUA salva per tercera vegada la reforma sanitària d’Obama

  • Els jutges afirmen que els demandants republicans no tenen jurisdicció per impugnar l’Obamacare

  • La reforma sanitària, objectiu dels conservadors, ha donat cobertura sanitària a 31 milions de persones

mbenach38294762 files  this file photo taken on january 10  2017 shows an ob170504210508

mbenach38294762 files this file photo taken on january 10 2017 shows an ob170504210508 / RHONA WISE

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha desestimat per tercera vegada el recurs presentat per diversos estats republicans per revocar la reforma sanitària de Barack Obama. La màxima instància judicial del país va determinar per set vots a favor i dos en contra que els demandants no tenen jurisdicció per impugnar la llei, que s’ha convertit en un dels cavalls de batalla dels conservadors des que fos aprovada el 2010. Aquest desenllaç servirà per assegurar el futur d’una llei que ha anat guanyant popularitat amb el pas del temps i ha permès que 31 milions de nord-americans obtinguin una cobertura sanitària que no tenien abans de la reforma empresa pel president demòcrata.   

Notícies relacionades

La decisió judicial ha passat per alt el principal argument esgrimit pels republicans. Recolzant-se en la decisió adoptada pel Congrés el 2017, que va suspendre el mandat individual que obligava a pagar una multa a tots aquells nord-americans que es neguessin a contractar una assegurança sanitària, esgrimien que, seguint la mateixa lògica, tota la llei hauria de ser inconstitucional. Una postura que, si hagués sigut avalada pel Suprem, hauria acabat amb clàusules molt populars de la llei, com la que garanteix la cobertura per als pacients amb malalties preexistents o la que permet als joves figurar a les pòlisses dels pares.

Rebuig del recurs

Però el Suprem ni tan sols va contemplar aquesta pregunta, al considerar que els estats demandants no han patit la classe de perjudicis directes que els haurien concedit autoritat legal per impugnar la llei. «No han demostrat tenir jurisdicció per atacar com a inconstitucional la provisió sobre la cobertura mínima essencial de la llei», va argumentar el jutge Stephen Foyer per desestimar el recurs. La seva opinió va estar recolzada per sis jutges més, tant progressistes com conservadors. Entre aquests últims, dos d’ells van dissentir. Aquesta decisió garanteix la supervivència de la llei, com a mínim fins que els republicans tornin a tenir majoria al Congrés.