Tensió a Londres

Johnson diu «incompetent» al seu ministre de Salut per la gestió de la Covid-19

  • L’exassessor del Govern i artífex del Brexit Dominic Cummings filtra una conversa privada amb el primer ministre en la qual critiquen la seva gestió de la pandèmia

Johnson diu «incompetent» al seu ministre de Salut per la gestió de la Covid-19

EFE / NEIL HALL / POOL

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va dir «incompetent» al seu ministre de Salut, Matt Hancock, en una conversa privada amb l’exassessor especial del Govern, Dominic Cummings. Així ho ha revelat aquest dimecres el mateix Cummings, artífex de la campanya política a favor del Brexit, en una publicació en el seu blog.

En aquesta campanya, Cummings arremet de nou contra Hancock i la seva gestió de la pandèmia de coronavirus al Regne Unit, que ha qualificat de «ficció», i inclou captures de pantalla de missatges enviats a través de l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp suposadament entre l’exassessor i el ‘premier’ el 27 de març del 2020.

En un d’aquests, Cummings destaca l’augment de la capacitat de realitzar proves diagnòstiques de la Covid-19 als Estats Units i critica Hancock per dir que era «escèptic» sobre el compliment de l’objectiu marcat. Johnson suposadament respon «totalment i fotudament incompetent».

Dificultats per atendre els pacients

Un altre missatge publicat per l’exassessor parla sobre les dificultats d’aconseguir respiradors per als pacients de Covid-19. «És Hancock. Ha sigut un incompetent», respon el primer ministre britànic, ha recollit la BBC.

En una altra comunicació, aquesta vegada el 27 d’abril, el primer ministre sembla cridar a la situació concernent als equips de protecció individual (epi) al Regne Unit «un desastre» i suggereix desviar algunes de les responsabilitats de la gestió de la pandèmia al ‘número dos’ del Govern britànic, Michael Gove. «No puc pensar en res més que a treure Hancock i posar Gove», pot llegir-se.

Londres desmenteix les pulles

Per la seva banda, Downing Street ha assenyalat que Johnson té «completa confiança» en Hancock. El portaveu oficial del ‘premier’, Max Blain, ha especificat que Johnson ha treballat «molt estretament» amb el ministre de Salut i «continuarà fent-ho».

Cummings ha arremès contra Hancock anteriorment, acusant-lo de «mentir» sobre diversos aspectes de la gestió de la pandèmia al Regne Unit, sobretot de com lidiar amb la malaltia a les residències d’avis britàniques.

Notícies relacionades

L’exassessor de Johnson, molt crític amb el ministre, va afirmar que Hancock «hauria d’haver sigut acomiadat per almenys 15 o 20 coses», incloses «mentides» en «múltiples ocasions», com en reunions del gabinet i a la ciutadania.

Johnson ja va afirmar que les acusacions de Cummings no són «reals» i va mostrar la seva «completa confiança» en Hancock. El ministre de Salut britànic, per la seva banda, va qualificar les acusacions de «falses» i va dir que el Govern «sempre» ha sigut «honest» amb la ciutadania.