Violència

Declarat culpable a Mèxic l’assassí del periodista Javier Váldez

  • La condemna podria ascendir fins als 50 anys de presó

1
Es llegeix en minuts

La fiscalia mexicana ha anunciat que un dels assassins del periodista mexicà i col·laborador de l’Agence France-PresseJavier Valdez ha sigut declarat culpable. Un jutge «va dictar sentència condemnant Juan Francisco Picos Berrueta per la seva responsabilitat penal com a coautor material de l’homicidi», han explicat en un comunicat. La sentència definitiva es farà pública més endavant, però pot ascendir fins als 50 anys de presó. L’agressor mai ha reconegut el crim malgrat que la fiscalia va oferir una pena de 21 anys de presó si cooperava amb la investigació i nomenava la persona que va ordenar l’assassinat.

Picos Berrueta, conegut com ‘el Quillo’, va ser una de les dues persones que, segons la fiscalia, van disparar al periodista i «la que va organitzar el pla d’execució». L’altre presumpte culpable, Luis Ildefonso Sánchez, ja ha mort. Ja el febrer de 2014, Heriberto Picos Barraza, àlies ‘el Coala’, va ser condemnat a 14 anys i vuit mesos de presó percòmplice, ja que va actuar com a conductor dels assassins.

Investigacions sobre el narcotràfic

Notícies relacionades

La viuda del periodista assassinat, Griselda Triana, ha declarat a la premsa que la família estava satisfeta amb la sentència, però que encara no s’havia fet justícia perquè no s’havia dictat sentència contra la persona que va ordenar l’assassinat. De fet, la família està convençuda que l’assassinat va ser ordenat per Dámaso López Serrano, un narcotraficant que estava molest per haver sigut criticat en un article de Riodoce i que ara està pres als Estats Units. Valdez va ser el cofundador del setmanari Riodoce i col·laborador del diari ‘La Jornada’ i de l’AFP. Les seves investigacions sobre el narcotràfic li van donar cert reconeixement. Entre els seus treballs destaquen investigacions sobre la influència a la seva regió natal de xarxes de narcotraficants com la d’‘el Chapo (Joaquín Guzmán).

El periodista va ser assassinat el 2017 davant la seva oficina a la ciutat de Culiacán, a l’estat de Sinaloa. La seva mort va causar una gran commoció en el món periodístic, avui a Mèxic hi ha un premi que porta el seu nom, el Premi Breach/Valdes, el guardó recompensa treballs d’investigació sobre drets humans. Està patrocinat per l’AFP i organitzat per les Nacions Unides i les ambaixades a Mèxic de França, Suïssa, la República Txeca, Finlàndia, Suècia, els Països Baixos i Bèlgica.