Alleujament al camp

Així afectarà a l’oli, el vi i el pernil espanyol la suspensió dels aranzels entre els EUA i la UE

  • Washington i Brussel·les pacten paralitzar durant cinc anys els impostos a les exportacions de diversos productes

  • La recrudescència de la guerra comercial va perjudicar especialment el sector agroalimentari espanyol

Així afectarà a l’oli, el vi i el pernil espanyol la suspensió dels aranzels entre els EUA i la UE

Unsplash

1
Es llegeix en minuts

Els Estats Units i la Unió Europea (UE) han decidit aquest dimarts tancar una de les seves disputes més grans a l’anunciar un acord que, per als pròxims cinc anys, posa fi als aranzels que durant gairebé dues dècades han castigat l’exportació de productes del sector aeronàutic i de l’agroalimentari.

Durant 17 anys els dos blocs han mantingut una profunda pugna pels subsidis a les aerolínies Boeing i Airbus que va degenerar en una guerra comercial que va rellançar els aranzels entre els dos blocs fins a un total de 10.000 milions d’euros en exportacions.

Aquesta disputa havia perjudicat significativament el camp espanyol, exportador de productes afectats com el vi, el formatge, l’oli, les olives o el pernil. Es calcula que les sancions imposades per Washington havien castigat les exportacions espanyoles per un valor de 1.000 milions d’euros.

«És una magnífica notícia. Tornem al camí del multilateralisme que mai s’hauria d’haver deixat de costat», ha assegurat Luis Planas, ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en un comunicat.

Alleujament per al camp espanyol

L’històric acord entre les dues parts suposa un alleujament per al sector agroalimentari espanyol. L’octubre del 2019 el llavors president nord-americà Donald Trump va anunciar aranzels per valor d’uns 6.100 milions d’euros que afectaven especialment productes com el vi, l’oli i el pernil, que passaven del 3% al 25%. El gravamen va comptar amb l’autorització de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), informa Silvia Martinez des de Brussel·les.

Notícies relacionades

Tot i que tenia la UE per objectiu, la recrudescència de la guerra comercial impulsada per Trump ha colpejat especialment Espanya, ja que un de cada cinc béns alimentaris que surten del continent provenen del camp espanyol. El Banc d’Espanya va calcular el 2019 que aquesta pugna aranzelària reduiria un 12% les vendes del sector agroalimentari espanyol als EUA.

Així doncs, la paralització d’aquests aranzels dona una treva de cinc anys al camp espanyol perquè pugui exportar els seus productes als EUA en condicions més favorables i revertir així una situació que el ministre ha descrit com a «injusta».