Alleujament al camp
Així afectarà a l’oli, el vi i el pernil espanyol la suspensió dels aranzels entre els EUA i la UE
Washington i Brussel·les pacten paralitzar durant cinc anys els impostos a les exportacions de diversos productes
La recrudescència de la guerra comercial va perjudicar especialment el sector agroalimentari espanyol

Els Estats Units i la Unió Europea (UE) han decidit aquest dimarts tancar una de les seves disputes més grans a l’anunciar un acord que, per als pròxims cinc anys, posa fi als aranzels que durant gairebé dues dècades han castigat l’exportació de productes del sector aeronàutic i de l’agroalimentari.
Durant 17 anys els dos blocs han mantingut una profunda pugna pels subsidis a les aerolínies Boeing i Airbus que va degenerar en una guerra comercial que va rellançar els aranzels entre els dos blocs fins a un total de 10.000 milions d’euros en exportacions.
Aquesta disputa havia perjudicat significativament el camp espanyol, exportador de productes afectats com el vi, el formatge, l’oli, les olives o el pernil. Es calcula que les sancions imposades per Washington havien castigat les exportacions espanyoles per un valor de 1.000 milions d’euros.
«És una magnífica notícia. Tornem al camí del multilateralisme que mai s’hauria d’haver deixat de costat», ha assegurat Luis Planas, ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en un comunicat.
Alleujament per al camp espanyol
L’històric acord entre les dues parts suposa un alleujament per al sector agroalimentari espanyol. L’octubre del 2019 el llavors president nord-americà Donald Trump va anunciar aranzels per valor d’uns 6.100 milions d’euros que afectaven especialment productes com el vi, l’oli i el pernil, que passaven del 3% al 25%. El gravamen va comptar amb l’autorització de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), informa Silvia Martinez des de Brussel·les.
Notícies relacionadesTot i que tenia la UE per objectiu, la recrudescència de la guerra comercial impulsada per Trump ha colpejat especialment Espanya, ja que un de cada cinc béns alimentaris que surten del continent provenen del camp espanyol. El Banc d’Espanya va calcular el 2019 que aquesta pugna aranzelària reduiria un 12% les vendes del sector agroalimentari espanyol als EUA.
Així doncs, la paralització d’aquests aranzels dona una treva de cinc anys al camp espanyol perquè pugui exportar els seus productes als EUA en condicions més favorables i revertir així una situació que el ministre ha descrit com a «injusta».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Reacció a l'escàndol El PSOE expulsarà els militants puteros com a resposta als àudios masclistes d'Ábalos
- Incendi forestal a Girona: confinen els veïns de dos barris de la ciutat
- Comitè federal Sánchez reestructura el PSOE amb perfils connectats als seus gabinets en el Govern
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Entrevista Fito Páez: «Després del fracàs de les esquerres, el món està brutalitzat i tirant a la dreta»