Cimera del G-7 a Cornualla

Von der Leyen vol que la UE exporti 700 milions de vacunes a través del mecanisme Covax

  • «Només posarem fi a la pandèmia compartint vacunes: la UE dona suport a l’objectiu de 2.000 milions de dosis el 2021-22», remarca la cap de la Comissió

  • Johnson ja va anunciar que el Regne Unit donarà 100 milions de dosis entre aquest any i el pròxim per contribuir a l’objectiu del G-7 de 1.000 milions de punxades

Von der Leyen vol que la UE exporti 700 milions de vacunes a través del mecanisme Covax

EUROPA PRESS / PETER NICHOLLS

3
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va manifestar aquest dissabte la seva intenció que la Unió Europea exporti 700 milions de vacunes per a finals d’any a través de la iniciativa internacional Covax.

«Des del principi, la UE ha apostat per l’obertura i la solidaritat i ha exportat la meitat de la seva producció, és a dir, 350 milions de dosis. El nostre objectiu: 700 milions de dosis exportades a final d’any», va fer saber a través del seu compte de Twitter.

«Només posarem fi a la pandèmia compartint vacunes: la UE dona suport a l’objectiu de 2.000 milions de dosis el 2021-22», va explicar Von der Leyen abans de traçar les línies mestres d’un full de ruta per a la distribució internacional de vacunes en els pròxims mesos.

«A mitjà termini: recolzem l’augment de la producció en tots els continents. A llarg termini: tots estem d’acord que necessitem una preparació mundial més sòlida», va indicar.

El Regne Unit va anunciar ja dijous passat, 10 de juny, que donarà 100 milions de dosis de vacunes contra el coronavirus entre aquest any i el pròxim per contribuir a l’objectiu del G-7 de recolzar amb 1.000 milions de dosis la immunització a tot el món. El primer ministre britànic, Boris Johnson, va assenyalar, abans que comencés divendres la cimera de líders del grup de democràcies desenvolupades a Cornualla (Anglaterra), que les dosis compromeses procedeixen dels «excedents» que no utilitzarà el Regne Unit.

Quart donant de Covax

Aquesta donació se suma al «suport financer» britànic al programa Covax per accelerar l’arribada de les vacunes als països en desenvolupament, així com al «recolzament» públic del Regne Unit al desenvolupament del preparat de la Universitat d’Oxford i la farmacèutica AstraZeneca, va detallar Johnson en un comunicat.

El cap de Govern va remarcar que el Regne Unit és el quart donant de Covax, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que hi ha contribuït amb 548 milions de lliures (634 milions d’euros). L’anunci britànic va arribar després que els Estats Units hagin avançat que donaran 500 milions de vacunes de Pfizer a través d’aquest programa.

Johnson, amfitrió de la cimera del G-7, va avançar que urgirà als líders del grup «ajudar a vacunar el món sencer abans que acabi l’any vinent». El Regne Unit donarà abans de l’octubre els primers 5 milions de dosis, que aniran destinades principalment als «països més pobres del món», i planeja entregar-ne 25 milions més durant aquest any, i la resta durant el següent.

Notícies relacionades

El 80% de les donacions es gestionaran a través del programa Covax, mentre que la resta es repartiran en funció d’acords bilaterals amb països que les necessitin. «Des de l’inici d’aquesta pandèmia, el Regne Unit ha liderat el camí en els esforços per protegir la humanitat davant aquesta mortífera malaltia», va expressar el primer ministre britànic.

«Fa més d’un any vam finançar el desenvolupament de la vacuna d’Oxford/AstraZeneca amb la idea que seria distribuïda a preu de cost arreu del món», va afegir. Gràcies a l’«èxit del programa de vacunació» al Regne Unit, el seu Govern pot ara «compartir alguns excedents de dosis amb aquells que les necessiten», va explicar Johnson.