Xoc diplomàtic

L’Eurocambra condemna el Marroc per utilitzar menors i migrants en la crisi de Ceuta

  • El ple reprova l’actuació de Rabat i la utilització dels controls fronterers i defensa la inviolabilitat de les fronteres dels estats membres

  • La resolució, avalada per populars, socialistes, liberals i verds, ha sigut aprovada amb 397 vots a favor, 85 en contra i 196 abstencions

L’Eurocambra condemna el Marroc per utilitzar menors i migrants en la crisi de Ceuta

CAPTURA VIDEO EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La crisi a la frontera entre la Unió Europea i el Marroc pot haver-se calmat però les tensions segueixen lluny d’estar resoltes. Una resolució aprovada aquest dijous pel Parlament Europeu –amb 397 vots a favor, 85 en contra i 196 abstencions– reprova l’actuació de Rabat a la frontera de Ceuta i rebutja la utilització per part de Rabat dels controls fronterers i, en particular, dels menors no acompanyats per exercir pressió política contra un estat membre. El text ha tirat endavant amb el suport dels grans grups –PPE, socialdemòcrates, liberals i Verds/ALE– de l’Eurocambra i suposa un nou tancament de files de la UE amb Espanya.

La resolució, promoguda després de l’arribada de més de 9.000 persones de forma il·legal a la ciutat autònoma, lamenta molt especialment que «menors no acompanyats i famílies hagin participat en l’encreuament massiu de la frontera entre el Marroc i la ciutat espanyola de Ceuta, posant en perill evident les seves vides i la seva seguretat» i critica l’«escalada en la crisi política i diplomàtica», que segons els eurodiputats no hauria de posar en perill les relacions estratègiques i privilegiades entre el Marroc, la UE i Espanya, i particularment la lluita contra el terrorisme, el tràfic d’éssers humans, el tràfic de drogues, la immigració o el comerç.

«Als nens no se’ls llança al mar per fer política», ha reprovat l’eurodiputat de Ciutadans, Jordi Cañas, un dels promotors de la iniciativa. «El Marroc és un soci estratègic» però «amb la vida dels nens no es juga», ha dit durant un debat previ celebrat aquest dijous ple de retrets i crítiques a Rabat pel que molts han definit com un «xantatge» o una forma de pressió impròpia de països amics.

«No s’ha comportat com un soci estratègic», ha dit Izaskun Bilbao (PNB). «És inacceptable que les queixes del Marroc s’expressin a través d’una violació massiva de la frontera espanyola», ha afegit Javier Zarzalejos (PP). Els populars han retret al Govern espanyol que podria haver gestionat millor l’ingrés hospitalari a la Rioja del líder del Front Polisario, Brahim Gali, tot i que han reconegut que això no justifica l’actuació marroquina.

Rebaixar la tensió

Malgrat les crítiques, els eurodiputats apressen a «apaivagar» les tensions recents i a restablir una «associació constructiva i fiable» basada en la confiança i el respecte mutu. En aquest sentit, consideren positiva la decisió de les autoritats marroquines de facilitar la tornada de tots els menors no acompanyats identificats que es trobin a la UE de forma irregular i demana a Espanya i el Marroc que col·laborin per possibilitar la repatriació de menors fins a les seves famílies i a Rabat que compleixi amb els seus compromisos per garantir un retorn segur.

A més, com ja van fer els líders europeus quan va esclatar la crisi a la frontera, l’Eurocambra insisteix que «Ceuta és una frontera exterior de la Unió la protecció i seguretat de la qual concerneix a tota la UE». En aquest sentit, acull positivament la «ràpida reacció de l’Agència Europea de Guàrdia de Fronteres i Costes», que va oferir recursos per donar suport al Govern espanyol i demana a la Comissió Europea que «posi a disposició fons d’emergència per fer front a la situació a Ceuta, inclòs el finançament de capacitats addicionals per a l’acollida de menors no acompanyats». Vox i Unides Podem han demanat durant el debat sancions contra Rabat i condicionar els fons europeus.

El problema del Sàhara occidental

Notícies relacionades

El ple també aprofita per enviar un missatge de solidaritat als ciutadans de Ceuta, reiterar «la inviolabilitat de les fronteres nacionals dels estats membres de la Unió Europea i el respecte ple i innegociable de la integritat territorial dels estats membres» i advertir a Rabat que «no es pot tolerar el menyscapte de la sobirania territorial dels estats membres».

La resolució també dedica un apartat a un dels principals punts de desacord entre Brussel·les i Rabat: el Sàhara Occidental. Malgrat les pressions marroquines, els eurodiputats adverteixen que la posició de la UE no ha canviat i que es basa en el «ple respecte de la legalitat internacional d’acord amb les resolucions del consell de seguretat de les Nacions Unides i el procés polític dirigit per l’ONU per arribar a una solució negociada justa, duradora, pacífica i mútuament acceptable».