Primer país del món

El Salvador adopta el bitcoin com a moneda legal

  • L’Assemblea Legislativa aprova una llei que regula l’ús de la famosa critpomoneda perquè sigui legal utilitzar-la per a qualsevol transacció

  • Bukele vol convertir el país en un pol d’atracció d’inversors però experts adverteixen de l’impacte econòmic i social de la moneda digital

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Salvador obre la porta al bitcoin. El parlament del país centreamericà ha aprovat aquest dimecres la legalització de l’ús de la popular criptomoneda, així es converteix en la primera nació del món que l’adopta dins del seu curs legal.

L’anomenada ‘llei bitcoin’, de tan sols tres pàgines d’extensió, ha sigut aprovada a la cambra parlamentària salvadorenca amb 62 dels 84 vots possibles a favor i amb el recolzament del controvertit president del país, Nayib Bukele, que ha sigut defensor del bitcoin des del 2017 i que feia dies que demanava la tramitació d’una regulació que considera «història». L’aprovació ha sigut possible perquè, des de la seva victòria al febrer, el Govern de Bukele compta amb una majoria absoluta.

D’aquesta manera, l’economia del Salvador fa un salt a la digitalització del seu sistema i, a més del dòlar, també acceptarà l’ús «il·limitat» de bitcoins per a qualsevol tipus de transacció, ja sigui per pagar impostos, una hipoteca o resoldre deutes. L’article 7 assenyala que «tot agent econòmic» haurà d’acceptar aquesta criptomoneda a excepció dels qui «no tenen accés a les tecnologies que els permeten fer transaccions». La llei entrarà en vigor a principis de setembre, d’aquí a 90 dies.

Atraure inversors cripto

La legalització de l’ús d’aquesta moneda digital ha comptat amb el recolzament majoritari del Parlament i, amb aquesta, Bukele fa un pas atrevit a la innovació. Tot i així, l’aplicació pràctica d’aquesta criptomoneda i el seu impacte social obren un ventall no menyspreable de dubtes.

El model impulsat per Bukele busca convertir el Salvador en un pol d’atracció per a inversors i empresaris de les criptomonedes, i el president ha fet una crida a Twitter en què assegura que se’ls concedirà de forma «immediata» la residència permanent i que no hi haurà impostos als guanys per al bitcoin, com passa amb qualsevol moneda de curs legal. Aquest dimecres, Bukele va canviar la seva imatge de perfil a la xarxa social per afegir-ne una amb flaixos als ulls, un senyal d’identificació dels inversors en critpomonedes.

El diari salvadorenc ‘La Prensa Gráfica’ ha avançat que la taxa de canvi entre el dòlar i el bitcoin serà establerta pel mateix mercat, sense una regulació de les autoritats. Yusef Bukele, germà del president, va assegurar que amb aquest pas es busca «establir un model per al món sobre com construir una nació». Després de l’anunci la cotització del bitcoin s’ha disparat un 3,16%.

El pla inclou crear un banc de desenvolupament que formi els salvadorencs en l’ús i gestió d’aquests actius digitals, i és que un 70% dels seus ciutadans no té accés a cap tipus de servei financer. Sense especificar com, Bukele creu que així «generarà llocs de treball» i promourà la «inclusió financera». «Això proporciona al Salvador la xarxa de pagaments oberta més segura, eficient i globalment integrada del món», va dir en una conferència aquest dissabte Jake Mallers, fundador de la plataforma de pagaments digitals Strike, que crearà la infraestructura al país.

Dubtes sobre el seu impacte

El bitcoin i altres criptomonedes a l’alça funcionen a través de Blockchain, una revolucionària tecnologia que garanteix la privacitat de les transaccions financeres i la independència del que puguin dictaminar bancs centrals o altres organismes reguladors dels diners. Aquesta descentralització fa que els moviments de capital siguin pràcticament impossibles de rastrejar, de manera que en el món criminal i del narcotràfic s’han utilitzat bitcoins per als pagaments que es volen amagar a les autoritats.

Aquest aparent assoliment pot afectar un país molt castigat per la corrupció, les organitzacions armades i els traficants de drogues. Així, la llei aprovada i celebrada pel president no assenyala com Hisenda rastrejarà les transaccions per evitar el blanqueig de capitals.

Notícies relacionades

L’oposició ha assenyalat també que el bitcoin és un «mecanisme monetari volàtil» i que aquesta fluctuació de valor pot tenir efectes perjudicials.

El bitcoin i altres criptomonedes han sigut criticades pel seu intensiu ús d’electricitat i impacte mediambiental. Bukele ha assenyalat que, al Salvador, aquest actiu digital s’alimentarà d’energia volcànica «barata i neteja».