Onada de violència

Llancen caps humans prop de dues meses electorals de la localitat mexicana de Tijuana

Mèxic ha celebrat eleccions intermèdies, en les quals es renova la Cambra de diputats

Mid-term election in Mexico

Mid-term election in Mexico / MAHE ELIPE (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Diverses persones van llançar en dos llocs diferents caps humans davant dues taules de votació de la fronterera ciutat de Tijuana durant la celebració aquest diumenge de les eleccions intermèdies que renovaran a la Cambra de Diputats, les governacions de 15 de les 32 entitats federatives, alcaldes, congressos locals, en el seu conjunt 20.417 càrrecs públics. Suposen el primer gran examen al Govern de López Obrador, amb 93 milions de mexicans cridats a les urnes.

A la ciutat de Tijuana, al nord-occidental estat de Baixa Califòrnia, un home es va acostar a un col·legi electoral i va llançar un cap humà per després fugir. L’esmentat incident va produir-se sobre les 09.00 hora local (16.00 GMT) i uns quaranta minuts després en un altre carrer d’aquesta fronterera ciutat una altra persona va llançar restes humanes dins de dues bosses a uns cent metres de distància d’una altra mesa de votació.

Passat el migdia, un altre succés similar va produir-se al barri Mariano Matamoros, quan es va llançar un altre cap humà. A Mexicali, una altra de les ciutats més importants de la regió, també es van registrar diversos incidents.

Atac amb armes

El primer report del dia a Mexicalia es va donar de matinada quan un grup d’homes armats va disparar a les oficines de Moviment Regeneració Nacional (Morena), el partit del president Andrés Manuel López Obrador.

D’acord amb les autoritats locals, al lloc es van trobar 32 cartutxos percudits, així com danys materials a parets i finestres de l’edifici d’almenys dos pisos. No hi va haver persones detingudes ni tampoc lesionats.

Hores després, un altre comando armat va robar butlletes d’un parell de col·legis electorals de Mexicali. L’Institut Estatal Electoral de Baixa Califòrnia (IEEBC) fins al moment no s’ha pronunciat sobre aquests fets.

Notícies relacionades

Els comicis han estat marcats per la violència al sumar almenys 91 polítics assassinats des del setembre, 36 dels quals eren candidats.

A més, s’han registrat més de 910 agressions contra polítics i candidats, superant-se de llarg la xifra rècord de 774 agressions del 2018, quan hi va haver eleccions presidencials, federals i locals. 

Temes:

Mèxic