Drets humans

L’oposició veneçolana denuncia 472 execucions extrajudicials en tres mesos

  • Segons l’‘antichavisme’, les morts en mans de funcionaris policials afecten sobretot homes de 18 a 30 anys

L’oposició veneçolana denuncia 472 execucions extrajudicials en tres mesos
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oposició de Veneçuela que lidera Juan Guaidó va denunciar dimarts que, entre gener i març d’aquest any, hi va haver 472 víctimes de presumptes execucions extrajudicials per part de funcionaris policials de diferents cossos de seguretat. Segons va explicar l’exdiputada Yajaira Forero, el Cos d’Investigacions Científiques, Penals i Criminalístiques (CICPC) encapçala la llista en nombre d’execucions efectuades, seguida de les Forces d’Accions Especials (FAES) i, finalment, les policies regionals i municipals. «Definitivament, els que avui es mantenen en el poder no tenen ni han tingut mai la mínima intenció d’aplicar els mínims correctius necessaris per aturar aquestes greus violacions dels drets humans», va afegir Forero.

Va advertir que 472 «no és només un número», sinó que «són éssers humans, molts d’ells innocents» i, si «algun d’ells ha comès un delicte, haurien d’haver sigut posats a l’ordre de les autoritats competents, no fer justícia per la seva pròpia mà». Segons la seva opinió, hi ha un patró d’execucions extrajudicials per part dels efectius de forces de seguretat de l’Estat que afecta «de manera particular a nois joves d’entre 18 i 30 anys dels sectors populars».

Notícies relacionades

Va criticar que el Govern no hagi pres «mesures correctives» contra els funcionaris que han comès crims, «malgrat que l’alta comissionada per als Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, i la Missió de Determinació de l’ONU, a través dels seus informes, van exhortar a fer-ho».

L’exdiputada va sol·licitar una investigació als responsables de la «violació del dret a la vida». «És evident que això passa en un país on el sistema judicial està polititzat i només s’utilitza per perseguir els opositors; aquí el que regna és la impunitat», va concloure Forero.