Crítiques a la justícia

Un 90% dels detinguts per l’espiral de violència a Israel són àrabs

  • Només 15 dels 170 arrestats per la policia són jueus i la majoria de casos es vinculen a agressions racistes

1
Es llegeix en minuts

La violència no cessa a Israel. En les últimes setmanes l’espiral de destrucció causada pels bombardejos de l’aviació israeliana s’ha traslladat als carrers de les ciutats mixtes del país, on s’han viscut escenes de linxament contra els ciutadans àrabs. No obstant, més del 90% dels detinguts per la policia per aquests aldarulls són àrabs, mentre que una minoria són jueus.

De les 170 persones acusades de disturbis, destrosses públiques i agressió a la policia, fins a 155 són àrabs i tan sols 15 són jueves. En la majoria de casos registrats per les autoritats els atacs tindrien motivacions racistes. És per això que els tribunals han sol·licitat mantenir els acusats a la presó fins que finalitzin els processos judicials que tenen oberts.

Des del 8 de maig, quan va començar l’operació de repressió israeliana a Gaza, la policia ha detingut 1.300 persones, incloent 252 menors. En aquest cas, també hi ha una elevada desproporció ètnica. Tan sols 159 dels casos oberts impliquen ciutadans jueus.

Crítiques a la justícia

Notícies relacionades

Segons informa el mitjà israelià Haaretz, els fiscals del districte van ser criticats per no encausar judicialment jueus que van participar de l’onada de violència viscuda a ciutats mixtes com Lod o Jaffa, on ciutadans de les dues confessions convivien fins ara. No obstant, a altres com Bat Yam es van viure escenes de linxament contra comerços i ciutadans àrabs per part de l’extrema dreta sionista sense que es detingués ningú.

Les xifres de víctimes mortals també són desiguals. Així, l’ofensiva israeliana contra el territori palestí ha causat més de 212 morts i ha forçat el desplaçament de 41.000 persones.