Primer mandat

El futur ministre principal nord-irlandès fixa com a objectiu «tombar» el protocol del Brexit

  • Poots ha assegurat que no negociarà amb el Govern irlandès fins que es resolgui la qüestió del protocol del Brexit i ha anunciat que ha sol·licitat ja una reunió amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per abordar el tema

El futur ministre principal nord-irlandès fixa com a objectiu «tombar» el protocol del Brexit
2
Es llegeix en minuts

El nou líder del Partit Unionista Democràtic (DUP) i virtual nou ministre principal nord-irlandès, Edwin Poots, ha explicitat com a objectiu principal del seu mandat el final del protocol del Brexit pel qual s’estableixen controls a l’entrada de mercaderies des de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord.

Poots, escollit com a líder del DUP divendres passat, ha argumentat que el protocol suposa mantenir Irlanda del Nord dins de la zona duanera de la UE i en gran manera dins del mercat únic, cosa que ha provocat protestes i disturbis protagonitzats pels unionistes durant les últimes setmanes. «Intentarem tombar elements del protocol, però l’objectiu final és que es modifiqui la seva essència o que s’elimini», ha afirmat Poots en una entrevista publicada per ‘The Sunday Life’. «Si no hi ha avenços polítics significatius en les pròximes setmanes hi podria haver un procés judicial», ha advertit.

De fet, Poots ha assegurat que no negociarà amb el Govern irlandès fins que es resolgui la qüestió del protocol del Brexit i ha anunciat que ha sol·licitat ja una reunió amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per abordar el tema. «Per a mi no és una qüestió unionista, sinó una qüestió d’Irlanda del Nord. Al final del període de transició hi haurà 15.000 controls per a les mercaderies que arribin a Irlanda del Nord des de la Gran Bretanya», ha recordat, cosa que «afectaria les mercaderies dels supermercats, el menjar que està a la botiga de la cantonada».

Poots ha remarcat que «el 98 per cent dels medicaments i aparells mèdics procedeixen de la Gran Bretanya». «Hi podria haver problemes per portar-los després del període de transició», ha argumentat.

«Necessitem trobar una solució que superi tot això. Necessitem que la UE reconegui que aquest protocol no és adequat per a les seves finalitats. No funcionarà i per tant tornarem a la pissarra», ha reblat.

Controls imprevistos

Després d’aquestes declaracions, el ministre per al Brexit del Govern britànic, David Frost, ha advertit que podrien prendre «mesures dràstiques» i ha emplaçat la UE a «deixar d’anotar-se punts i col·laborar». Per Frost, els controls al canal d’Irlanda «no es poden sostenir durant gaire temps» perquè «no es va preveure» la qüestió dels controls quan es va firmar el protocol i per això ha mostrat la seva «comprensió» davant el malestar dels unionistes nord-irlandesos.

«Hi ha hagut protestes i l’estabilitat política està en perill. El nostre objectiu primordial sempre ha sigut protegir l’Acord de Belfast (Divendres Sant). Si el protocol, no el protegeix, no funciona», ha argumentat.

Notícies relacionades

El protocol està dissenyat per protegir l’acord de pau que va posar fi a dècades de violència a Irlanda del Nord i a la dissolució de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) evitant l’existència d’una «frontera dura» entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord.

Ara els partits unionistes es queixen que el que ha generat és una frontera entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, que queda vinculada a la normativa i al mercat únic de la UE. Ara Londres amenaça d’activar l’Article 16 per suspendre el protocol per evitar que la frontera s’instauri quan acabi el període de transició posterior al Brexit.