Espiral de violència

Israel llança una gran ofensiva per terra i aire sobre la Franja de Gaza

  • El Ministeri de Salut de Gaza eleva a 109 els morts per atacs israelians

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han llançat aquesta matinada de divendres una nova ofensiva per terra i aire contra el nord de la Gaza, en què és la ronda d’atacs més gran de l’Exèrcit israelià des de l’inici d’aquesta escalada bèl·lica. En tot just 40 minuts, les forces hebrees han realitzat 50 rondes de bombardejos per terra i aire, segons ha detallat l’Exèrcit. Les famílies de la zona estan fugint per la intensitat d’aquests atacs, que segons el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) han sigut 150.

Un portaveu militar hebreu ha explicat que Israel ha utilitzat aquesta matinada 160 avions, artilleria i infanteria durant l’atac sobre el bloquejat enclavament palestí. Per la seva banda, les milícies palestines han respost llançant 50 coets cap a Israel. 

Mitjans israelians han precisat que, a més dels avions, forces d’artilleria i tancs hi participen, mentre que les FDI han apuntat en el seu perfil de Twitter que es tractava d’un atac «aeri i terrestre».

No obstant, l’entrada de tropes terrestres israelianes a la Franja de Gaza no s’ha produït de moment, segons ha aclarit l’Exèrcit israelià, que havia transmès informacions difuses sobre aquesta qüestió. «Aclariment: actualment no hi ha tropes terrestres de les FDI dins de la Franja de Gaza. Les forces aèries i terrestres de les FDI estan portant a terme atacs contra objectius a la Franja de Gaza», ha explicat l’Exèrcit. Segons recull ‘The Times of Israel’, algunes tropes estan col·locades en una zona que tècnicament està dins del territori de Gaza, però als efectes és de control israelià.

Almenys 4 persones han mort, segons l’agència palestina WAFA, i 50 haurien resultat ferides i traslladades a l’Hospital Beit Hanoun per aquest nou bombardeig al nord de la Franja, segons recull el mitjà israelià ‘Yedioth’.

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha recordat a través de Twitter que aquesta nova ofensiva és part de l’«alt preu» que van anunciar que farien pagar a Hamàs. «Vaig dir que cobraríem un preu molt alt a Hamàs. Fem això i ho continuarem fent amb molta intensitat. No es va dir l’última paraula i aquesta operació continuarà el temps que sigui necessari», ha advertit. Així mateix, ha remarcat que «actuarem amb totes les nostres forces contra enemics a l’exterior i malfactors a l’interior per restaurar la calma a l’Estat d’Israel». «Recolzem al cent per cent la Policia i la resta de les forces de seguretat per restaurar la llei i l’ordre a les ciutats d’Israel; no tolerarem l’anarquia», ha afegit.

Hamàs ha xifrat en 150 els atacs aeris registrats en els últims minuts, mentre un dels seus portaveus ha dit que «l’enemic criminal porta a terme incursions d’espectacle destinades al sabotatge i la destrucció».

En el que sembla una mesura de precaució i anticipació a una represàlia de Hamàs pel bombardeig massiu israelià, les FDI han ordenat a totes les persones que viuen a quatre quilòmetres traslladar-se als refugis antiaeris i mantenir-se allà fins a nou avís, recull ‘The Times of Israel’.

Notícies relacionades

Mentrestant les sirenes continuen sonant aquest divendres a la matinada en diferents ciutats israelianes, com Sderot, Beerxeba i Asdod, al sud. En aquesta última ciutat, el sistema Cúpula de Ferro de les forces israelianes ha interceptat desenes de coets, si bé s’ha reportat l’impacte en un edifici, recull Canal 12. També s’ha informat d’un impacte a Ascaló.

Així mateix, continuen els enfrontaments violents entre àrabs i israelians en diferents ciutats. El Ministeri de Salut de Gaza, controlat per Hamàs, ha indicat en el seu últim balanç que 109 palestins han mort a la Franja fins aquesta nit, 28 són nens i, a més, hi ha 621 ferits, mentre que set persones han mort a Israel, entre les quals, una ciutadana índia i un nen.