Espiral de violència

El setge sobre Gaza s’estreny amb 83 morts

La població de Gaza lamenta la destrucció de cases, mercats i cotxes mentre l’Exèrcit israelià celebra acabar amb edificis claus de Hamàs

Des de Washington, els Estats Units defensen el dret a defensar-se de l’Estat hebreu i envien un enviat especial per mirar de rebaixar la tensió

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Les bombes no deixen de caure sobre Gaza. Almenys 83 persones, 17, menors, han mort pels atacs d’Israel des del cel. 487 més han sigut ferides. L’Exèrcit israelià celebra la destrucció d’edificis claus de Hamàs, entre els quals hi ha un banc i una infraestructura d’intel·ligència. Mentrestant, la població de Gaza lamenta la completa desaparició de llocs claus per a les seves vides, entre els quals es compten cases, mercats o cotxes. Des de Washington, els Estats Units defensen el dret a defensar-se de l’Estat hebreu. 

Qualsevol periodista que ha informat des de la Franja coneix la torre Al Shorouk. Aquest edifici de 14 plantes solia convertir-se en plató o sala de muntatge o redacció per a les cobertures des de l’enclavament. Aquest dimecres, Israel el va demolir. «Bombardejar torres d’apartaments, que no són un objectiu militar i deixar desenes de famílies sense llar, és un crim de guerra», ha denunciat l’organització israeliana B’Tselem.

Així, Israel castiga per terra, mar i aire Gaza. Les tropes terrestres de l’Exèrcit ja esperen a la frontera de Gaza, una mesura que recorda incursions similars d’Israel durant la guerra del 2014 i la del 2008-2009. «Estem en diverses etapes de preparació d’operacions terrestres», ha declarat el tinent coronel Jonathan Conricus. Davant la infinitat de coets dirigits a ciutats israelianes, moltes aerolínies han decidit cancel·lar els seus vols a Israel. 

El govern ha optat per desviar l’arribada d’avions a l’aeroport d’Eilat, al sud del país, a la vora del mar Roig. Les sirenes no han parat de sonar durant tota la nit a les localitats frontereres amb Gaza. Set persones han mort a Israel per l’impacte de projectils que el sistema Cúpula de Ferro ha sigut incapaç d’aturar. Mentrestant, en paral·lel a la guerra al cel, es viu un conflicte civil a les principals ciutats àrabs d’Israel amb linxament entre jueus i palestins. També a Cisjordània augmenta la violència. 

Evacuació d’espanyols

Poc ha tardat l’administració Biden a recolzar el primer ministre, Benjamin Netanyahu, en aquesta nova ofensiva amb una trucada. El secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, ha insistit en el dret de l’Estat hebreu a defensar-se sense aclarir si els palestins també tenen aquest dret. Precisament és Washington qui fa dos dies que bloqueja una declaració conjunta que condemni també la violència d’Israel per part del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. 

Notícies relacionades

Al seu torn, Espanya ja ha activat els plans per a la possible evacuació de la seva ciutadania a la Franja de Gaza, com ja va fer en les anteriors invasions. Hi ha 98 persones registrades. La celebració del final del Ramadà, l’Id al-Fitr, ha passat desapercebuda a la Franja. Hauria d’haver començat aquest dimecres a la tarda. Tant Qatar com Egipte esperaven aconseguir un alto el foc amb motiu d’aquesta festivitat musulmana però els seus esforços han fracassat. Poques esperances resten en l’enviat especial dels Estats Units que està de camí a Israel. 

Amb aquesta ofensiva, l’Estat hebreu busca acabar amb el responsable del braç militar de Hamàs, Mohamed Deif. Però acaba sent la població de Gaza qui paga fins i tot amb les seves pròpies vides la campanya israeliana d’assassinats selectius contra membres de la milícia palestina. Des de la Franja, arriben imatges d’una violència que no cessa, una violència mai vista en els últims anys. Per ara, els passos d’entrada a l’enclavament continuen tancats així que la premsa internacional no pot accedir per documentar el que està passant. El setge s’estreny i la Gaza que emergirà després d’aquesta ofensiva serà una altra.