Enfrontaments entre Israel i Palestina

L’escalada al Pròxim Orient deixa al descobert la falta d’estratègia de Biden a la regió

  • Biden envia un subsecretari a la regió per buscar la «desescalada» i reunir-se amb les parts

  • La Casa Blanca bloqueja una resolució del Consell de Seguretat de l’ONU per demanar el cessament de la violència

  • El Departament d’Estat demana calma i lamenta les pèrdues de vida en els dos bàndols

L’escalada al Pròxim Orient deixa al descobert la falta d’estratègia de Biden a la regió
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El conflicte entre israelians i palestins no era entre les prioritats de Joe Biden en política exterior. Des que va aterrar a la Casa Blanca, el demòcrata ha demostrat que no té cap pressa per gastar part del seu capital polític a mirar de restaurar el paper dels Estats Units com a mediador creïble en el conflicte o a revertir les polítiques proisraelianes amb què Donald Trump va voler alterar els paràmetres de la seva solució política. El problema d’aquesta actitud de mans lliures és que aposta implícitament per l’estabilitat en una regió on l’estabilitat sempre és passatgera. I això és el que li està passant a Biden. La seva Administració ha demanat «calma», «contenció» i el cessament de la violència a les parts, però les seves crides han estat conscienciosament ignorades. 

Les limitacions nord-americanes les va reconèixer dilluns un portaveu del Departament d’Estat. «La nostra prioritat és restaurar la calma i, a mitjà termini, recuperar d’alguna manera la funció de mediadors entre israelians i palestins», va dir Ned Price. «Però ateses les circumstàncies actuals sobre el terreny, fins i tot abans d’aquest últim esclat, no estem en posició de veure progressos significatius». El seu país no només ha perdut influència, també està molt debilitat diplomàticament a la regió. Quatre mesos després d’arribar al poder, Biden encara no ha nomenat al seu ambaixador a Israel ni ha reobert el consolat a Jerusalem Est que s’encarregava de lidiar amb els palestins. Tampoc ha designat un enviat especial a la regió per mirar de reactivar el procés de pau com van fer alguns dels seus predecessors. 

Postura equilibrada

Notícies relacionades

I tot i que des del Departament d’Estat s’ha buscat una postura més equilibrada a l’hora de condemnar la violència i les provocacions israelianes a Jerusalem que la van desencadenar, la Casa Blanca ha bloquejat de moment una resposta del Consell de Seguretat de l’ONU. Esgrimeix que podria danyar els esforços soterrats de la diplomàcia per mirar de frenar l’escalada de violència, tot i que a ningú se li escapa que Washington mira de prevenir també una resolució que posi el pes de la culpa al bàndol israelià.

I, mentrestant, el president ha decidit enviar a la regió el subsecretari adjunt d’Afers Palestins i Israelians, Hady Amr, per buscar una «desescalada». Amr hi viatjarà en les pròximes hores i té previst reunir-se amb els líders de les dues bandes, malgrat que el lideratge palestí a Ramal·la hi pinta poc en aquesta conflagració dirigida des de Gaza per Hamàs