S’obre una petita porta per a la negociació a Colòmbia però segueix la protesta

• El Govern va expressar més predisposició per conversar amb els líders de les mobilitzacions

• Malgrat els senyals emesos per les dues parts, dimecres prossegueixen les marxes

S’obre una petita porta per a la negociació a Colòmbia però segueix la protesta
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

 Iván Duque va tornar per segona vegada en 48 hores a Cali, el cor de l’esclat social colombià. Aquesta vegada no va venir amb cants de guerra. Una petita porta s’ha obert per refredar el conflicte que ha caldejat el país. El president va supervisar personalment els eventuals avenços en les negociacions de l’equip de Govern amb dirigents que condueixen la protesta. Malgrat alguns tènues avenços en les converses, Francisco Maltés, el líder de la Central Unitària de Treballadors (CUT), va recordar que dimecres continuen les mobilitzacions a Cali i altres centres urbans com Bogotà sota la consigna «Per la Pau i per la Vida».

En algunes ciutats es mantenen els bloquejos de carreteres que provoquen seriosos problemes de proveïment i importants pèrdues econòmiques. Maltés va dir que amb les manifestacions «volem expressar la nostra indignació» per les morts que es van produir aquestes dues setmanes de crisi. La Defensoria del Poble va assegurar que 42 persones han perdut la vida i 168 es troben desaparegudes. Les oenagés Temblores i Indepaz eleven la xifra de víctimes a 47, amb l’afegit que 40 han mort per bales de les forces de seguretat.

«Mentre l’Estat no separi discursivament i tècnicament la protesta social pacífica consagrada a la nostra Constitució dels fets vandàlics estipulats en el Codi Penal, no pot protegir els qui surten a protestar i perseguir judicialment els qui cometen delictes», va recordar Temblores.

En aquest context va arribar Duque a Cali. Els dirigents que encapçalen les protestes han formulat al Govern una sèrie de condicions per aixecar-la: una renda bàsica per als milions de necessitats, la retirada del projecte de reforma del sistema de Salut i la gratuïtat del sistema educatiu.

Disposició al diàleg

Duque es va avenir almenys a anunciar que per al segon semestre del 2021 l’educació pública universitària, tècnica i tecnològica serà gratuïta per a tots els estudiants en estrats socials menys afavorits. «Juntament amb el Ministeri d’Hisenda hem fet una reassignació d’eficiència pressupostària perquè això es garanteixi. Prop del 97% dels estudiants a les universitats tindran coberta la seva matrícula». Aquesta mesura, va dir, serà «clau en la construcció d’un Pacte per la Joventut, escoltant diferents sectors del país».

El comissionat de Pau, Miguel Ceballos, va assegurar que el Govern sempre ha tingut les intencions d’arribar a acords amb les forces socials i sindicals. «Es troba en la plena disposició d’avançar una taula de negociació amb el Comitè Nacional de l’Atur, per avançar en els temes de l’agenda que acordarem amb l’acompanyament de l’Església Catòlica i de les Nacions Unides

En les últimes hores, Duque ha modificat el seu to i, per a desgrat de l’expresident Álvaro Uribe i els seus seguidors més acèrrims, ha abandonat la hipòtesi de l’enemic intern, tan en boca de la dreta i alguns sectors de les Forces Armades. Els analistes no s’atreveixen a pronosticar fins quan el mandatari s’inclinarà per la moderació.

Les expressions més inorgàniques de la protesta han expressat al seu torn el desig de ser escoltades per les autoritats polítiques.

Preocupació dels Estats Units

Notícies relacionades

De moment, les imatges de la violència estatal que han recorregut el món, han causat un fort cost polític al seu Govern. Red Price, portaveu del Departament d’Estat, va tornar a expressar aquest dimarts la «profunda preocupació» de l’Administració Biden «per la pèrdua de vides» durant les protestes. «Així com condemnem la violència i el vandalisme, fem una crida a la policia perquè respecti els drets dels manifestants pacífics». Washington és un aliat central de Colòmbia.

L’esclat social no és l’únic front de tempesta de Duque. La pandèmia continua provocant estralls. Dimarts es va tancar amb 429 morts i 16.425 casos positius de Covid-19. El país s’acosta a les 79.000 defuncions i amb situacions de col·lapse hospitalari.