Activisme a les xarxes

El paper protagonista de TikTok en la mobilització palestina

  • La plataforma de vídeos curts ha tingut un paper crucial en l’erupció de les protestes pel desallotjament palestí a Jerusalem i la violència de la policia

El paper protagonista de TikTok en la mobilització palestina
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’espiral de violència que sacseja Jerusalem també ha arribat a les xarxes socials. Hi van ser presents per documentar els intents de desallotjament de famílies palestines de la ciutat sagrada per part de colons i ho continuen estant ara per denunciar la repressió d’Israel, que ha causat almenys 26 morts i 122 ferits després de bombardejar la Franja de Gaza.

Encallats des de fa dècades en una perpètua marginalització, cada vegada són més els joves palestins que acudeixen a plataformes per amplificar la seva protesta. El paper de TikTok, l’aplicació de vídeos curts xinesa, ha sigut crucial en l’escalada de tensió a Terra Santa. L’etiqueta ‘Palestine’ compta ja amb 4.800 milions de visualitzacions a tot el món; ‘FreePalestine’ (Palestina Lliure), amb 29,4 milions, i ‘SaveSheikhJarrah’ (amb referència al barri desallotjat), amb 108,9 milions.

@muslimAIRSTRIKES IN GAZA THIRTY MINUTIS AGO @ 3:30AM #muslim #muslimtiktok #savesheikhjarrah #gaza♬ original sound – Muslim

Com altres xarxes socials, la popular plataforma –que acumula 689 milions d’usuaris mundials al mes– està sent utilitzada per denunciar la repressió que pateixen els palestins, però també per documentar les seves vides i fer difusió de la seva cultura i tradicions, de la seva gastronomia o de la seva identitat nacional. També per als refugiats palestins que viuen en altres zones del món i que no poden tornar a casa, ja que Israel nega des de fa 70 anys aquest dret al retorn. El format àgil dels vídeos, el to irònic i la creativitat de les noves generacions fa també que TikTok funcioni com a espai d’activisme polític.

Bloqueig també a les xarxes

No obstant, múltiples usuaris han denunciat en altres altres plataformes el bloqueig o eliminació de vídeos penjats a TikTok sobre Palestina. En alguns casos s’informa que això es deu al fet que contenen «massa violència»; en d’altres, igual que amb la suspensió del canal de notícies palestí QNN a principis d’any, les raons són més opaques. L’oenagé 7amleh ha denunciat campanyes organitzades a TikTok per denunciar vídeos palestins en massa perquè els retirin.

Un altre grup d’oenagés va denunciar aquest dilluns que Facebook i Twitter havien eliminat i suspès missatges i comptes crítics amb la repressió de la policia israeliana. La xarxa social de Mark Zuckerberg va explicar que es devia a «un error». El 2019 Human Rights Watch (HRW) va advertir que Israel monitora de prop els palestins a Internet.

Reivindicació i propaganda política

El poder d’amplificació de la plataforma social l’ha consolidat com a espai d’expressió i propaganda política. El gener del 2020 l’Exèrcit d’Israel va obrir el seu compte amb una broma sobre el seu ús de bombes. Just aquest dilluns, el cos va penjar un vídeo en què celebra el Dia de Jerusalem i aplaudeix els militars que, el 1967, van capturar la ciutat sagrada.

Notícies relacionades

No obstant, aquesta força de difusió també ha fet que s’utilitzi amb finalitats violentes. Així, dos nois palestins de 17 anys van penjar un vídeo en què bufetejaven un jove jueu ultraortodox al metro de Jerusalem. Tot i que tots dos van ser detinguts, el vídeo va indignar l’extrema dreta sionista, que va llançar el 21 d’abril centenars de persones armades als carrers, en una protesta en la qual es va cantar «Mort als àrabs». La contraprotesta palestina va ser reprimida per la policia amb gasos lacrimògens i 44 detencions. Poc després, joves colons israelians van utilitzar la xarxa social per difondre vídeos en què insultaven i agredien ciutadans palestins. L’espiral de violència no ha cessat des d’aleshores.

@hippiearabSPREAD THE WORD #savesheikhjarrah ✊♬ original sound – farah

El potencial de difusió de TikTok és inqüestionable, però el seu ús com a eina de vexació i humiliació a les víctimes pot amplificar conseqüències inesperades. En un escenari tan inflamable com Jerusalem, això ha donat pas a una nova onada de protestes i repressió als carrers.