A l’Afganistan

Almenys una vintena de morts en atacs talibans després de la retirada de les tropes nord-americanes

  • Durant aquesta fase final, s’espera que uns 2.500 militars nord-americans i al voltant de 7.000 de l’OTAN abandonin el país abans del pròxim 11 de setembre

Almenys una vintena de morts en atacs talibans després de la retirada de les tropes nord-americanes
2
Es llegeix en minuts

Almenys 20 membres de les forces de seguretat afganeses van morir i desenes més van resultar ferits després que els talibans llancessin diversos atacs massius en diferents punts del país coincidint amb l’inici de la retirada oficial l’1 de maig passat de les tropes nord-americanes de l’Afganistan. Els atacs perpetrats de manera gairebé simultània, en els quals van morir 20 efectius de les forces de seguretat, van començar ahir a la nit a la província meridional de Helmand i les occidentals d’Herat i Farah, segons van informar aquest dilluns diverses fonts oficials.

A més, segons un comunicat del Ministeri de Defensa afganès, en la contraofensiva de les forces de seguretat, que es va ampliar a deu de les 34 províncies afganeses, van morir almenys 90 insurgents i 73 més van resultar ferits. En els atacs insurgents a Helmand «més de deu punts de control van caure en mans dels talibans, i van morir vuit membres de les forces de seguretat i 19 més van resultar ferits», va informar a Efe el cap del Consell Provincial regional, Attaullah Afghan. Aquests combats, que continuen, es van produir a les proximitats de la capital regional Lashkargah i, si no arriben aviat reforços, la ciutat «s’enfronta a l’amenaça del col·lapse», va assegurar.

A la veïna província de Farah, els talibans van volar un lloc de seguretat de les forces afganeses, atacant-lo després de cavar un túnel, i allà van morir set membres de les forces de seguretat i una xifra indeterminada es troben desapareguts, va explicar a Efe un membre del Consell Provincial, que va demanar l’anonimat. Els talibans també van llançar un atac massiu contra el quarter general del districte de Persa, situat a Herat, en el qual van morir almenys cinc membres de les forces de seguretat i alguns altres van resultar ferits, va relatar en un comunicat el portaveu del governador d’Herat, Jailani Farhad.

Els EUA incompleixen el pacte de Doha

Els talibans van confirmar, per la seva banda, la captura de 25 punts de control de les forces de seguretat afganeses en diverses parts de Helmand i es van atribuir l’autoria de les ofensives a Farah i Herat, que van deixar desenes de víctimes entre els membres de les forces de seguretat, segons va informar a Twitter el seu portaveu, Qari Yousef Ahmadi.

Notícies relacionades

Aquest augment significatiu dels atacs talibans es va produir només un dia després que els Estats Units i l’OTAN comencessin oficialment el procés de retirada de les seves tropes del país asiàtic. Durant aquesta fase final, s’espera que uns 2.500 militars nord-americans i entorn de 7.000 de l’OTAN abandonin el país abans del pròxim 11 de setembre, quan es compleixen dues dècades dels atacs terroristes als EUA que van desencadenar la invasió de l’Afganistan.

Una data que no es correspon amb la que establia l’històric acord de Doha firmat entre els Estats Units i els talibans el febrer de l’any passat, que marcava l’1 de maig com la data límit per a la retirada de les tropes estrangeres, i que la nova Administració nord-americana va decidir retardar. Els talibans van qualificar aquesta demora com una «violació dels principis» del pacte, cosa que «ha obert el camí» perquè prenguin les mesures que considerin apropiades contra les forces estrangeres.