Tornada a la normalitat

Macron revela les quatre fases de la desescalada a França

  • Els comerços no essencials i la terrasses hauran d’esperar fins al 19 de maig per rebre els clients

  • El calendari revelat pel president francès podria ser modificat en funció de l’evolució de l’epidèmia en cada territori

(FILES) In this file photo taken on December 10  2020 France s President Emmanuel Macron takes off his mask before speaking to the press as he arrives at the EU headquarters  Europa building in Brussels  prior to a European Union summit  - Macron tests positive for Covid-19   the presidency announced on December 17  2020  (Photo by JOHN THYS   POOL   AFP)

(FILES) In this file photo taken on December 10 2020 France s President Emmanuel Macron takes off his mask before speaking to the press as he arrives at the EU headquarters Europa building in Brussels prior to a European Union summit - Macron tests positive for Covid-19 the presidency announced on December 17 2020 (Photo by JOHN THYS POOL AFP) / JOHN THYS

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

En les últimes quatre setmanes, un confinament «alleugerit» destinat a frenar la tercera onada de Covid-19 ha dictat les normes en tot el territori metropolità a França. Malgrat la forta pressió hospitalària, amb més de 29.900 pacients ingressats per coronavirus, més de 5.800 als serveis de reanimació, Emmanuel Macron no frenarà els seus plans de desescalada que van començar dilluns amb el retorn a classe de preescolar i primària. 

«L’etapa zero va ser la reobertura de les escoles el 26 d’abril. Hem assumit aquesta prioritat educativa i aquesta estratègia de convivència amb el virus, fins i tot en vista d’un nivell d’incidència elevat, superior al dels nostres veïns. A continuació, obrirem en quatre etapes», avança el president francès en un extracte de la seva entrevista concedida al diari ‘Le Parisien’ que serà publicada al complet aquest divendres. 

«Hem de redescobrir el nostre estil de vida francès»

Segons el calendari macronista, que podria ser modificat en funció de la taxa d’incidència i la pressió hospitalària de cada territori, el dilluns 3 de maig es posarà fi a les restriccions de desplaçament durant el dia i, com estava previst, els estudiants de secundària i batxillerat tornaran a les aules, a les zones on la Covid-19 circula amb més virulència el seu aforament no podrà superar el 50%. 

«A partir del 19 de maig hem de redescobrir el nostre estil de vida francès, sense deixar de ser prudents i responsables: la nostra convivència, cultura, esports...», explica el cap d’Estat al diari parisenc. Els museus, teatres, cines i estadis esportius hauran d’esperar fins a la data per tornar a rebre el seu públic, limitat a 800 espectadors a l’exterior i a 1.000 a l’interior. La reobertura dels comerços no essencials i la tornada de les terrasses, amb un màxim de sis convidats per taula, també es duran a terme en aquesta segona etapa.

Els francesos podran tornar a disfrutar de les activitats esportives a l’aire lliure i les reunions a l’exterior passaran d’un màxim de sis persones a 10. El toc de queda, actualment fixat en les 7 de la tarda, es retardarà a les 9 de la nit. Tant en la primera com en la segona fase de desescalada, el teletreball continuarà sent la norma. 

El «passi sanitari», la nova norma

La tercera etapa arribarà el 9 de juny amb la reobertura total de cafès i restaurants sota un protocol sanitari específic. Els gimnasos també podran aixecar les persianes. Els recintes culturals i esportius, així com les fires i exposicions, podran acollir fins a 5.000 persones, sempre que comptin amb un «passi sanitari» [un certificat digital que inclourà l’emmagatzemament i la certificació de les proves PCR i d’antígens en una aplicació mòbil]. Els turistes podran tornar a l’Hexàgon, tot i que se’ls exigirà l’esmentat «passi». 

Notícies relacionades

L’última etapa començarà el 30 de juny, quan desapareixerà el toc de queda. El certificat sanitari serà obligatori per participar en els esdeveniments de més de 1.000 participants que podran celebrar-se a l’interior i l’exterior. Els aforaments seran revisats en funció de la situació sanitària en cada departament. De moment, les discoteques es mantindran tancades. 

«Règim transitori»

En el marc d’aquesta «tornada progressiva a la normalitat», el primer ministre francès, Jean Castex, va presentar dimecres un projecte de llei destinat a decretar un «règim transitori» que entraria en vigor el 2 de juny, data de caducitat de l’estat d’emergència sanitària, i s’estendria fins al 31 d’octubre. Aquesta eina legal permetria al Govern acompanyar el procés de reobertura del país dotant-lo de la possibilitat d’imposar per decret certes restriccions davant un eventual repunt de l’epidèmia a nivell nacional o territorial. El projecte legislatiu serà sotmès al vot del Parlament en els pròxims dies.