Crisi sanitària global

L’Índia supera les 200.000 morts amb la pandèmia desencadenada

  • La pandèmia causa una víctima cada quatre minuts a la capital i les esperes als crematoris superen les 20 hores

  • La ira popular es desferma davant la notícia que Nova Delhi destina un hotel de luxe per a l’ús exclusiu dels magistrats i les seves famílies

L’Índia supera les 200.000 morts amb la pandèmia desencadenada
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Serveixen els parcs, els aparcaments i aviat les carreteres. Les pires improvisades de les quals broten columnes de fum omplen Nova Delhi per lidiar amb les víctimes de la segona onada del coronavirus. La pandèmia causa una víctima cada quatre minuts a la capital índia i les esperes als crematoris superen les 20 hores. El percentatge acumulat de mortalitat a l’Índia és encara baixíssim en comparació amb alguns països occidentals, però les seves escenes de devastació i el col·lapse del seu sistema sanitari no tenen precedents, privats els malalts de llits i oxigen i d’un adeu digne als morts, amb els familiars demanant auxili a les xarxes socials o recorrent al mercat negre per aconseguir medicines o vacunes.  

L’Índia va informar fa un any de la primera víctima de coronavirus i acaba de superar la barrera de les 200.000 a la qual fins ara només havien arribat als Estats Units i el Brasil. Són xifres oficials que els experts miren amb recel perquè als enganys de tots els governs amb els comptes s’afegeix a l’Índia la saturació dels mecanismes registrals. Ahir es van comptar 3.293 morts i 362.757 contagis. Són números inèdits al món des que es va començar a parlar d’una estranya pneumònia a Wuhan. I en aquest quadro de punyent escassetat de mitjans s’explica la ira popular davant la notícia que Nova Delhi ha destinat un hotel de luxe per a l’ús exclusiu dels magistrats i les seves famílies.  

La capital està en quarantena, igual com els estats del sud de Maharashtra i Karnataka, i en altres regions s’han accentuat les restriccions de moviment. El Govern ha destinat tots els seus recursos per embridar l’avanç de la pandèmia. L’Exèrcit protegeix els camions que traslladen els cilindres d’oxigen per evitar el saqueig, ha alliberat les seves pròpies reserves i ordenat al seu personal mèdic jubilat que doni un cop de mà als hospitals.

Un món que ja entreveia el final del malson reacciona davant el rebrot de l’Índia tancant els aeroports als seus vols, d’una banda, i atenent a les seves trucades d’auxili, de l’altra. Des del Regne Unit ja han arribat carregaments amb ventiladors, Dubai ha enviat sis contenidors amb reserves d’oxigen i Joe Biden, president nord-americà, ha promès a l’Índia «tot el que necessiti».  

«Tempesta perfecta»

Notícies relacionades

L’Índia va superar la primera onada amb menys problemes del que la seva precària xarxa sanitària i els seus millorables costums higiènics suggerien, però ha sucumbit a la segona. L’ONU explica la crisi com una «tempesta perfecta». Conflueixen els amuntegaments de gent en esdeveniments religiosos i polítics després d’haver sigut aixecades prematurament les prohibicions, la frenada de la campanya de vacunació i una nova variant del virus amb una doble mutació que el fa més contagiós i mortífer.

L’Índia, coneguda com la «farmàcia global», acumula fracassos aquestes setmanes: no ha satisfet la demanda d’antivirals com el remdesivir i ha inoculat la primera dosi de la vacuna només al 10% de la població i la segona a l’1,5%. Els optimistes càlculs de les autoritats, que van avançar que la primera onada havia atorgat al país la immunitat del ramat, s’han demostrat erronis. La primera va afectar els ‘slums’ mentre els contagis se centren ara als districtes més acomodats.