200.000 morts

L’ajuda internacional arriba a l’Índia

  • La magnitud de la segona onada a l’Índia ha generat alarma en un món que ja entreveia la sortida de la pandèmia

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El món acudeix al rescat de l’Índia en els seus dies més crus. Ha creuat ja el llindar dels 200.000 morts, després d’afegir-hi els 2.771 de dilluns, i s’espera que l’ajuda internacional mitigui el col·lapse del sistema sanitari, incapaç d’oferir llits i oxigen al cabal d’infectats.  

Els casos nous diaris van caure dilluns per primera vegada en la setmana: 323.000, en comparació amb els 353.000 de diumenge. És una reducció mínima, però suficient per trencar l’encadenament de rècords. Els experts, no obstant, al·ludeixen a la falta de capacitat de càlcul més que a la remissió de la pandèmia, i parlen d’una factura de contagiats i morts bastant més alta. Estats altament poblats com Uttar Pradesh o Gujarat han sigut acusats de rebaixar les xifres, i el col·lapse dels laboratoris de Nova Delhi impedeix que molts malalts amb símptomes compatibles amb el coronavirus puguin fer-se les proves. El percentatge de positius a la capital voreja ja el 35% mentre que els doctors a Calcuta parlen del 50%. «El descens de casos diaris es deu al descens d’anàlisis. No hauríem d’interpretar que cauen els contagis sinó que molts no s’estan registrant», opinava a Twitter Rijo M. John, expert en Sanitat de l’Institut Indi de Gestió. 

La magnitud de la segona onada a l’Índia ha generat alarma en un món que ja entreveia la sortida de la pandèmia. Tailàndia, Singapur, Bangladesh, la Gran Bretanya i Austràlia han restringit els vols des del país asiàtic. Potser empesos per la por de l’entrada de la nova variant vírica o potser per solidaritat, els governs han accelerat en les últimes hores els enviaments d’ajuda que l’Índia necessitava ja fa dues setmanes.  

Ajuda mèdica

Aquest matí aterrava a Nova Delhi un avió britànic amb suplements mèdics i ventiladors. Des de Dubai han arribat sis contenidors amb reserves d’oxigen. L’Exèrcit alemany cedirà una planta de producció d’oxigen i França enviarà per mar i aire carregaments de concentradors d’oxigen, contenidors d’oxigen líquid i respiradors. La Unió Europea ha promès que la seva assistència arribarà en els pròxims dies. De tot el globus arriben ofertes d’auxili: Dinamarca, Aràbia Saudita, Austràlia, els Emirats Àrabs Units..., i també de Bhutan en una mostra de solidaritat circular: va ser l’Índia la que va subministrar mesos enrere les vacunes al diminut país perquè immunitzés a correcuita tota la seva població.  

Notícies relacionades

La crisi mesura el compromís asiàtic de Joe Biden. Fins ara l’Índia només ha pogut consignat la decebedora bretxa entre el missatge i els fets. Els Estats Units no s’han desviat de l’acaparament i l’autoconsum d’Occident durant la pandèmia i han deixat el terreny lliure al que desdenya com la «diplomàcia de les vacunes» xinesa. L’Institut Serum de l’Índia, el productor global més gran de vacunes, va implorar la setmana passada als Estats Units que aixequés l’embargament d’ingredients per poder reprendre la seva fabricació. Biden ho havia ordenat invocant una llei dels temps de la Guerra de Corea i només el va aixecar diumenge després de suportar les pressions de la comunitat índia d’expatriats. Dilluns va anunciar que repartiria al món 60 milions de vacunes sobrants d’AstraZeneca i és previsible que un bon gruix arribin a l’Índia. 

El cabal d’ajuda estrangera no compensarà el col·lapse del sistema sanitari d’un país de 1.300 milions de persones, però mitigarà les doloroses carències d’aquests dies. Dotzenes de malalts han mort després d’esgotar-se les reserves d’oxigen i els familiars busquen en un puixant mercat negre el que els hospitals ja no ofereixen. La superació de la segona onada requerirà, a més d’oxigen, el rumb responsable d’un Govern que ha col·leccionat excessos.