Violència

Fereixen més de 30 indígenes que erradicaven cultius de coca a Colòmbia

  • La Guàrdia Indígena ha arrestat dotze homes «molt armats» que van atacar al grup

Fereixen més de 30 indígenes que erradicaven cultius de coca a Colòmbia
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 31 indígenes han resultat ferits en un atac d’un grup armat al municipi de Caldono, ubicat al departament colombià de Cauca (sud-oest), quan erradicaven cultius il·lícits de coca, segons ha informat el Consell Regional Indígena del Cauca (CRIC). L’atac ha tingut lloc a les senderes de Caimito i El Socorro, en concret al resguard indígena La Laguna-Siberia, quan homes armats amb fusells han disparat contra un grup d’indígenes que formaven part d’una ‘minga’ de control territorial –una unitat desplegada per part del CRIC per al control de la zona–.

La Guàrdia Indígena, que també era present durant l’atac, ha detingut dotze dels subjectes «molt armats» que han atacat al grup, segons ha precisat la CRIC, si bé ha aclarit que es desconeix la seva identitat i l’organització a la qual pertanyen. Mentrestant, els 31 ferits han sigut traslladats a centres sanitaris de Popayán, Calí i Santander de Quilichao.

L’incident s’ha produït després que dimarts passat fos assassinada en mans d’un grup armat la governadora i líder ambiental del resguard de La Laguna-Siberia, Sandra Liliana Peña, mort que ha causat que les comunitats indígenes del municipi de Caldono es mobilitzin per demanar respecte pel territori davant l’increment de la violència. «La governadora Sandra Liliana Peña estava fent un exercici d’erradicació manual de coca al seu territori. El que volia amb això era que al seu territori no hi hagués més d’aquests cultius ni res que tingués a veure amb el narcotràfic», ha indicat al respecte l’alcalde de Caldono, José Vicente Otero, segons recull el medi colombià ‘El Espectador’.

Notícies relacionades

Precisament, el control territorial que han ordenat aquest dijous les autoritats indígenes pretenia continuar amb el treball d’erradicació de cultius il·lícits en commemoració de Peña. «Les autoritats indígenes tenen com a legítim dret una sèrie d’accions en defensa del territori i de la vida per poder protegir-se a causa de l’abandonament estatal, a la recrudescència de la violència, a l’increment de la presència de grups armats, a l’augment del narcotràfic i altres accions que els posen en risc», ha afegit el regidor.

El ministre de Defensa colombià, Diego Molano, alts caps militars i el Defensor del Poble, entre d’altres, han mantingut reunions amb les autoritats de la zona per buscar «alternatives per a l’erradicació de la coca».