300.000 nous casos en 24 h

Els contagis descontrolats devasten l’Índia i deixen els hospitals sense llits ni oxigen

  • Modi va prometre 100.000 cilindres repartits en tot el país en les pròximes hores, noves plantes destinades a la seva producció i més hospitals per als pacients de coronavirus

Els contagis descontrolats devasten l’Índia i deixen els hospitals sense llits ni oxigen
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les morts i contagis descontrolats, els hospitals sense llits ni oxigen i les autoritats desesperades. L’Índia recupera aquests dies les escenes que semblaven superades en un món que entreveu la sortida pandèmica. El segon embat del coronavirus, més tsunami que onada, ha empès el país asiàtic al drama amb la inquietant sospita que el pitjor encara ha d’arribar.  

Fa dues setmanes, quan l’Índia va apuntar 168.000 casos i 839 morts, s’intuïa que havia tocat fons. Aquest dimarts gairebé va arribar als 300.000 casos i va superar les 2.000 morts, segons el Ministeri de Salut. La situació va empènyer el Govern a suplicar ajuda a les xarxes socials: falten llits a les unitats de cura intensiva i falten tancs d’oxigen. Nova Delhi va aclarir que les reserves als hospitals estatals s’esgotaran en un lapse que oscil·la entre les 8 i les 24 hores i en nomçes quatre hores als privats. El diari local ‘India Today’ relata el dramatisme d’un hospital que va rebre els tancs quan el temps expirava. «Ja gairebé havíem perdut l’esperança, tots vam plorar quan els vam veure arribar», ha afirmat un metge en condicions d’anonimat. Delhi s’emporta la factura més alta amb gairebé 30.000 contagis i 277 morts. 

Gravetat extrema de la situació

El primer ministre, Narendra Modi, va remarcar la gravetat ahir a la nit. «La segona onada ha arribat com una tempesta. El Govern central, els estats i les companyies privades, tots estem treballant junts a la màxima velocitat per assegurar l’oxigen a tots els que el necessiten», va afirmar a la televisió. Modi va prometre 100.000 cilindres repartits en tot el país en les pròximes hores, noves plantes destinades a la seva producció i més hospitals per als pacients de coronavirus.  

Arvind Kejriwal, un alt funcionari de Delhi, ja havia anticipat el dia anterior que la situació de la megaciutat de 20 milions afrontava «la tragèdia». «El nostre sistema de salut ha arribat al seu límit [...]. No volem que els pacients s’amunteguin als passadissos dels hospitals o morin a les carreteres», va prevenir. La megaciutat de 20 milions va comptar gairebé 30.000 contagis i 277 morts dimarts. 

Notícies relacionades

La complaença i el triomfalisme expliquen el drama. El Govern va afirmar que l’Índia estava ja «al final del partit» després de superar la primera onada d’hivern i va aixecar les mesures més elementals durant la pandèmia. Van tornar els mítings polítics i els esdeveniments esportius, van reobrir els cines i es van succeir les cerimònies religioses. Les multituds van arribar de tot el país fins a la ciutat de Haridwar per a les seves immersions sagrades al riu Ganges en el cèlebre festival hinduista de Kumbh Mela.  Els riscos que havien advertit els experts han cristal·litzat en les últimes setmanes i el país s’aboca a una segona tancada. El primer, mesos enrere, es va revelar tan fatal per a l’economia com inútil per combatre el coronavirus, així que el Govern ha aclarit que només el recuperarà si no hi ha més remei.  

L’optimisme del Govern indi descansava en dos factors: una població majoritàriament jove que ha mantingut molt baixa la mortalitat i la massiva vacunació. El país, amb un acreditat múscul en campanyes d’immunització, va arribar als 100 milions de vacunats en només 85 dies, però la falta de reserves va frenar el ritme en el moment més cru de la segona onada.