Traslladat a l’hospital

La UE responsabilitza Moscou del deteriorament de la salut de Navalni

L’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, diu que la situació és «molt preocupant»

Borrell: La situación de Navalni es muy preocupante.

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’estat de salut d’Aleksei Navalni es deteriora i Rússia ha de garantir l’accés del líder opositor a cures sanitàries adequades. És el missatge que ha traslladat aquest dilluns l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, abans de l’inici d’una nova reunió virtual de ministres d’exteriors de la UE en què les relacions amb Rússia i la política de sancions tornaran a protagonitzar la trobada.

«La situació del senyor Navalni és molt preocupant. Estem molt preocupats per la seva salut. Les autoritats russes han de donar-li les cures sanitàries que necessita. Són responsables de la seva salut», ha avisat en el mateix to que domina el comunicat emès aquest diumenge pels Vint-i-set, en què insten el Kremlim a permetre l’accés del polític rus a metges de la seva confiança.

Navalni, empresonat el 2 de febrer passat a Rússia després de ser condemnat a complir tres anys i mig de presó per incomplir els termes de la seva llibertat condicional, va començar una vaga de fam a finals de març en protesta pel tractament que rebia de les autoritats de la presó. «Exigeixo que em permetin veure el metge. Mentre això no passi em declaro en vaga de fam», va dir llavors a través d’un carta publicada pels seus col·laboradors. El mateix Borrell va plantejar la qüestió durant el seu recent i humiliant viatge a Moscou, en què la seva «petició no va ser escoltada. Ara la situació s’està deteriorant i fem responsables les autoritats russes de la situació sanitària del senyor Navalni», ha avisat.

Sancions contra Rússia

Notícies relacionades

La UE ja va imposar sancions contra sis dirigents russos i una entitat l’octubre de l’any passat arran de l’enverinament i intent d’assassinat de l’opositor rus, un cas sobre el qual els Vint-i-set continuen demanant una investigació urgent. A més, el febrer passat va decidir utilitzar el règim que castiga les vulneracions de drets humans al món per imposar sancions a quatre dirigents més d’alt rang russos pel seu paper en la detenció arbitrària i empresonament de Navalni.

No és l’únic front que es deteriora i preocupa els Vint-i-set. El cap de la diplomàcia europea també ha posat èmfasi de la situació en la frontera amb Ucraïna a causa del desplegament massiu de tropes russes, el més gran des de la invasió i annexió de Crimea el 2014. «Aquesta situació és molt perillosa i fem una crida a Rússia perquè retiri les tropes de la frontera ucraïnesa», ha dit. Per parlar de la situació sobre el terreny, els Vint-i-set han convidat el seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba. Durant la reunió també s’espera que el ministre txec informi sobre l’expulsió de diplomàtics russos del país.