Eleccions Alemanya

Annalena Baerbock serà la candidata dels Verds per a la Cancelleria alemanya

  • El partit ecoliberal té, per primera vegada, possibilitats d’aconseguir el poder a Alemanya

  • Els conservadors segueixen en disputa interna per elegir el seu aspirant després de l’adeu de Merkel

Annalena Baerbock serà la candidata dels Verds per a la Cancelleria alemanya
2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Annalena Baerbock, colíder dels Verds alemanys, es presentarà com a candidata del partit ecoliberal a la cancelleria en les eleccions federals de setembre, segons va informar dilluns. Serà la primera vegada que el partit aspira a guanyar la cancelleria. Baerbock, de 40 anys és molt respectada en el seu partit com una política seriosa i capaç, que prefereix aprofundir en els detalls de la política a la retòrica.

La formació ecologista, segona en intenció de vot després del bloc conservador de la CDU/CSU, ha anunciat aquesta decisió, consensuada entre la designada i el seu copresident, Robert Habeck. «Ens dirigirà en aquesta campanya» per a les eleccions generals del 26 de setembre, ha explicat en una roda de premsa Habeck, que també aspirava a la candidatura. Una cancelleria dels Verds després dels comicis segueix sent una possibilitat remota, però el partit s’ha convertit en una força formidable que és a pocs punts dels conservadors de la cancellera Angela Merkel, que han governat durant més de tres lustres.

«Estic a favor de la renovació», ha afirmat Baerbock en una roda de premsa després que el seu company la presentés. «Ara s’han de crear noves regles perquè el progressista no sigui l’excepció, sinó la norma», ha dit. «Volem obrir un nou camí, volem convidar tota la societat del nostre país a obrir-se un nou camí», ha seguit la que ha sigut diputada en el Bundestag des del 2013 i presidenta del partit , juntament amb Habeck, des del 2018.

Dubtes entre els conservadors

Mentrestant, els conservadors continuen sense decidir qui serà definitivament el seu candidat. La formació es debat entre el centrista Armin Laschet, líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i el dretà Markus Söder, de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU). Tots dos lluiten per aconseguir el liderat del partit que actualment ocupa Merkel quan passin les eleccions. En aquests comicis, Merkel dirà adeu a 16 anys com a cancellera.

Notícies relacionades

Els Verds van néixer el 1980 a partir del moviment ecologista de finals dels 60 i els 70, però aquestes arrels ja queden molt lluny. El partit ara està molt integrat en l’‘establishment’ alemany, fins a convertir-se en la primera força progressista. De fet, ja governen l’estat sud-occidental que va ser un bastió conservador, Baden-Württemberg. Per liderar un Govern de coalició, els Verds podrien associar-se amb els socialdemòcrates (SPD), de tendència centreesquerrana, i els liberals demòcrates lliures (FDP). Una altra coalició a tres bandes seria amb l’SPD i el partit d’esquerra Die Linke.

Els pronòstics apunten que quedarà sis punts per sota dels conservadors de Merkel. És per això que també s’estima la possibilitat d’una coalició liderada pels conservadors amb els Verds de socis com la fórmula més plausible després de les eleccions.