La direcció de partit de Merkel recolza Armin Laschet per succeir la cancellera

L’actual president de la CDU haurà ara de disputar la candidatura dels conservadors per a les legislatives de setembre amb el dirigent del CSU Markus Söder

La direcció de partit de Merkel recolza Armin Laschet per succeir la cancellera
2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

La direcció de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel ha decidit donar suport al seu president, Armin Laschet, com a candidat per a les eleccions generals del 26 de setembre. La decisió, filtrada per diversos participants en la trobada amb mitjans alemanys, era un pas predictible però no definitiu, perquè la CDU es presenta als comicis conjuntament amb la seva sòcia bavaresa, la Unió Socialcristiana (CSU), amb la qual ha de pactar el candidat comú.

El president de la CSU i cap de govern de Baviera, Markus Söder, també aspira a la candidatura conjunta, per la qual cosa la decisió final, prevista per a les pròximes setmanes, estarà entre aquests dos líders i partits.

Segons la televisió NTV, el cap de govern de Hesse i membre de la direcció de la CDU, Volker Bouffier, la cúpula, reunida aquest matí a Berlín, ha fet ja el pas de nomenar com a candidat Laschet, tot i que no s’hagi adoptat una resolució. L’edició digital de ‘Zeit’ afegeix que Laschet va obtenir una «àmplia majoria» entre els membres de la direcció del seu partit. El ‘Süddeutsche Zeitung’ assegura que va rebre un recolzament «sense excepcions».

Poc abans, el cap de govern del Sarre, Tobias Hans, havia anticipat que era «clar» que la CDU anava a recolzar el seu president des del gener passat per a la candidatura a les generals. La trobada era per estudiar el com, no el què, va explicar. «Analitzarem [en la reunió de la direcció] com abordem la qüestió de la candidatura a la Cancelleria i com aprofitem les oportunitats per al nostre país en la dècada dels anys 20. Es tracta en primer lloc del nostre país», va assegurar Hans.

Disputa encoberta

Aquest diumenge, tant Laschet com Söder van anunciar la seva disposició a ser candidats del bloc conservador conjunt per a les eleccions de setembre. Söder va afegir que només faria el pas si comptava amb el suport de la CDU.

La CDU és el partit de centredreta d’àmbit nacional. La CSU és el partit majoritari des de la Segona Guerra Mundial en la conservadora Baviera, el segon ‘land’ més poblat.

Notícies relacionades

La disputa encoberta entre els dos polítics conservadors per la candidatura de la CDU/CSU per a les eleccions s’ha anat elevant en les últimes setmanes, així que el bloc conservador cau en els sondejos pels revessos del govern en la gestió de la pandèmia i la campanya de vacunació.

El cap del grup parlamentari conservador al Bundestag (cambra baixa), Ralph Brinkhaus, va instar a prendre una decisió entre tots dos aquesta mateixa setmana.