La variant britànica avança en contagis

Noves variants disparen els casos de Covid als EUA amb Michigan al capdavant

  • Califòrnia continua sent l’estat amb més contagis, amb més de 3,7 milions

Noves variants disparen els casos de Covid als EUA amb Michigan al capdavant
2
Es llegeix en minuts

L’expansió de les noves variants del coronavirus, especialment la britànica, i la relaxació de les mesures estan fent pujar els contagis als Estats Units, sobretot, a zones com l’estat de Michigan, malgrat que s’ha accelerat la campanya de vacunació. En un mes, els EUA han passat de tenir augments diaris de contagis de menys de 60.000 a registrar xifres per sobre de 70.000. En concret, segons la Universitat Johns Hopkins, els Estats Units van sumar aquest dissabte 79.991 nous casos respecte a l’acumulat aquest divendres.

D’acord a les estadístiques, almenys 13 estats estan experimentant de mitjana un increment diari dels casos d’almenys el 10%, d’acord amb dades d’ahir, divendres, el que indica que la lluita contra la pandèmia encara està lluny de finalitzar.

Situació límit a Michigan

Michigan és l’estat que està vivint els ascensos diaris més grans d’infeccions en les últimes setmanes. Només aquest dissabte havia sumat 9.850 nous casos respecte a divendres; seguit de Florida, amb 7.296; Nova York, amb 6.399; Pennsilvània, amb 5.536; i Nova Jersey, amb 4.340.

Malgrat que Michigan està al capdavant amb el major número d’infeccions diàries, suma un total de 867.624 des del començament de la crisi sanitària, encara lluny de les xifres de Califòrnia, que continua sent l’estat amb més contagis (més de 3,7 milions), Texas (2,8 milions), Florida (2,1 milions), Nova York (1,9 milions) i Illinois (1,2 milions).

Tot i així, la pujada dels casos diaris ha fet que els hospitals de Michigan es trobin a punt de col·lapsar, amb els ingressos per Covid en el seu punt més alt des de l’inici de la pandèmia. A data de dijous, tres centres sanitaris d’aquest estat estaven al 100% de la seva capacitat, mentre que almenys 35 estaven a punt d’estar-ho, va informar el diari ‘The Detroit News’.

La xarxa d’hospitals més gran de Michigan, Beaumont Health, va emetre un comunicat en què va descriure la situació com a «problemàtica i alarmant», i va destacar que el nombre d’ingressos va créixer de 128 el 28 de febrer a més de 800 dijous passat. La governadora de Michigan, la demòcrata Gretchen Whitmer, va atribuir aquesta setmana el repunt dels contagis a l’expansió de les noves variants del virus i a la fatiga pandèmica, ja que molts ciutadans estan abandonant els protocols de salut pública i hi ha més mobilitat.

44% dels contagis són de variant britànica

Malgrat aquest panorama, Whitmer s’està resistint a adoptar restriccions més contundents de les que ja ha imposat i confia que les vacunacions ajudin a contenir aquesta onada.

Whitmer va ser objectiu l’any passat de nombroses crítiques per part de conservadors, de seguidors de l’expresident Donald Trump (2017-2021) i del mateix exmandatari per imposar al començament de la pandèmia el tancament de l’activitat comercial i prohibir les aglomeracions en el seu estat per evitar que la Covid s’escampés.

Notícies relacionades

Divendres, l’Executiu va alertar que els contagis i les morts per coronavirus s’havien accelerat en els últims dies, especialment a l’oest mitjà, d’una banda a causa a l’amenaça més gran que representen les noves variants, sobretot la britànica, però de l’altra a la relaxació de les mesures en algunes zones.

La directora dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en anglès), Rochelle Walensky, va explicar en aquest sentit que la variant britànica suposa ja el 44 per cent dels casos registrats.