El Suprem del Brasil ratifica l’anul·lació de les condemnes de Lula i el col·loca en la lluita electoral del 2022

• Per vuit vots contra tres, el Suprem Tribunal Federal (STF) va confirmar els dictàmens favorables a l’expresident

• Bolsonaro va expressar el seu malestar amb les decisions del Suprem i va tornar a demonitzar Lula

El Suprem del Brasil ratifica l’anul·lació de les condemnes de Lula i el col·loca en la lluita electoral del 2022
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Tribunal Federal Suprem (STF) del Brasil va ratificar aquest dijous l’anul·lació de les condemnes contra l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva que el van fer fora el 2018 de la cursa electoral i, llavors, van obrir el camí per a l’arribada de Jair Bolsonaro al poder. Lula es troba en condicions de participar en les eleccions presidencials del 2022. Bolsonaro no es va demorar a llançar una advertència sobre la rehabilitació del líder del Partit dels Treballadors (PT). «Si Lula torna per vot directe, per un vot auditable, està bé. Ara, a veure quin serà el futur del Brasil amb el tipus de persones que portarà a la presidència», va dir, com si donés per fet la seva victòria a les urnes. Al seu torn va assegurar que «només Déu» pot treure’l del Govern, en uns moments que s’obre la possibilitat que sigui investigat per les seves responsabilitats davant una pandèmia que ha matat prop de 370.000 persones.

Per vuit vots contra tres l’STF es va mostrar favorable a anul·lar les condemnes per corrupció i dos processos oberts contra Lula més. El pronunciament era esperat. Setmanes enrere, el mateix tribunal havia considerat que l’exjutge Sérgio Moro havia sigut parcial en el procés contra l’home que va governar entre el 2003 i el 2010. La nova sentència confirma al seu torn la posició d’Edson Fachin, un dels integrants del Suprem, que al març va fer lloc a un ‘habeas corpus’ del 2015 contra la competència de Moro i va assenyalar que els delictes pels quals Lula estava acusat no tenien vinculació amb les desviacions de diners a l’estatal Petrobras.

 Lula va estar 580 dies pres a la ciutat de Curitiba, capital de l’estat de Paraná i un dels bastions del bolsonarisme. Llavors, Moro era un heroi de la dreta brasilera. La presidenta nacional del PT, Gleisi Hoffmann, va qualificar d’històric el dictamen de l’STF. «Lula està content amb la decisió, jo diria que té l’ànima neta», va dir. «Sempre el recordo dient que no va canviar mai la seva dignitat per la llibertat», va afegir.

Fernando Haddad, que el 2018, i davant els impediments de Lula, va haver de representar el PT en els comicis que van tenir com a guanyadora la ultradreta, també va saludar les novetats: «No hi ha pau sense justícia. Moro incompetent», va escriure en el seu compte de Twitter.

A la seva columna al diari carioca ‘O Globo’, Bela Megale va assegurar que Lula té «ganes de celebrar» l’horitzó de possibilitats que se li obren després de la sentència de l’STF. El líder del PT va dir a la seva gent que el dictamen ha sigut el resultat «d’una batalla intensa» portada a terme des del 2016. Els advocats de l’expresident, Cristiano Zanin Martins i Valeska T. Z. Martins, ho van explicar amb altres paraules a l’estimar que el Suprem, amb la seva decisió, «restableix la seguretat jurídica i la credibilitat del sistema de justícia del nostre país»

El malestar de Bolsonaro

Notícies relacionades

Segons Ricardo Melo, columnista del diari paulista ‘Folha’, Bolsonaro no ha pogut contenir l’ira després de saber les novetats judicials. «Hem arribat al límit. Ningú sap el que pot passar. Estic esperant la senyalització del poble», va dir el capità retirat.

Per Melo, Bolsonaro intenta repetir els gestos del que va ser el cap de l’Exèrcit el 2018, el general Eduardo Villas Boas, quan a través d’«un tuit indecent i dictatorial» va demanar a l’STF que bloquegés la candidatura de Lula. En aquell moment, el màxim tribunal va respondre a la petició militar i «va permetre a un grup de milicians assaltar el poder». Les condicions polítiques que van permetre fa tres anys l’ascens de Bolsonaro ja no existeixen al Brasil.