Auge gihadista

Moçambic demana fons per pal·liar el sofriment de la població víctima de l’Estat Islàmic

  • Al voltant d’un milió de persones estan ara afectades greument per la fam

  • Els atacs de l’Estat Islàmic s’han intensificat l’últim any a la zona nord del país

Moçambic demana fons per pal·liar el sofriment de la població víctima de l’Estat Islàmic
2
Es llegeix en minuts

El Programa Mundial d’Aliments (PMA) ha demanat aquest dimarts 82 milions de dòlars (uns set milions d’euros) per augmentar la seva ajuda al nord de Moçambic, on l’Estat Islàmic fa mesos que està causant estralls. «Mentre la situació de seguretat continua deteriorant-se, més de 950.000 persones al nord de Moçambic estan ara greument afectades per la fam», ha explicat un portaveu de l’agència de les Nacions Unides, Tomson Phiri, en una roda de premsa a Ginebra.

El PMA planeja assistir al voltant de 750.000 persones desplaçades, així com els membres vulnerables de les comunitats que les acullen, a les províncies de Cabo Delgado, Nampula, Niassa i Zambezia, situades al nord del país. Des de fa més de tres anys, grups armats gihadistes assolen la província de Cabo Delgado, de majoria musulmana. Al temor habitual se suma que l’inici del Ramadà «propicia un fort augment del nombre d’atacs de l’Estat Islàmic (EI) a tot el món cada any», com recorda un expert en el grup terrorista consultat per AFP.

Últim atac

«Que ataquin el port de Pemba (a Cabo Delgado) és el que tothom tem, però és absolutament impossible dir on atacaran després», matisa Dino Mahtani, de l’oenagé International Crisis Group (ICG). Els experts temen que Pemba, que és un centre logístic per a les instal·lacions de gas, amb un port i un aeroport, una seu administrativa i una base per a les oenagés, sigui un objectiu seriós. «És probable que els militants ja s’hagin infiltrat», segons la consultora de riscos Pangea-Risk

Notícies relacionades

No obstant, l’últim atac es va produir el 24 de març. Es va tractar d’un sagnant assalt que va cobrir de dol la ciutat portuària de Palma, també a Cabo Delgado. «Com a resultat dels atroços atacs a la ciutat de Palma, les famílies i els individus han hagut d’abandonar les seves propietats i mitjans de vida i fugir per posar-se fora de perill», ha dit Phiri.

Els militants vinculats a l’Estat Islàmic han intensificat els atacs a la província de Cabo Delgado durant l’últim any, assassinant vilatans, lluitant contra l’Exèrcit i prenent ciutats. És per això que el PMA està organitzant la distribució d’ajuda alimentària per a les famílies que han fugit de la violència a Palma. L’organització reparteix galetes d’alt contingut energètic i racions d’aliments llestos per menjar, menjar enllaunat i aigua suficient per a dues setmanes.