Residus radioactius

El Japó abocarà l’aigua de la central de Fukushima al Pacífic

  • La Xina i Corea del Sud es mostren preocupades per la decisió del Govern nipó

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern del Japó ha decidit aquest dimarts que abocarà al Pacífic l’aigua contaminada que s’emmagatzema a l’accidentada central nuclear de Fukushima, després de tractar-la per retirar-ne la majoria dels elements radioactius. Aquesta controvertida mesura està dirigida a resoldre l’acumulació d’aigua radioactiva a les instal·lacions nuclears de Daiichi, un dels problemes més apressants dins del complex procés de desmantellament de la planta que va resultar danyada pel terratrèmol i el tsunami del març del 2011.

El primer ministre del Japó, Yoshihide Suga, ha pres avui aquesta decisió en una reunió amb el seu Gabinet de Govern, després de sotmetre-la a consultes amb l’operadora de la planta, Tokyo Electric Power; amb el regulador nuclear nipó; l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), i amb les autoritats locals de Fukushima, entre altres parts.

Suga ha qualificat la mesura d’«inevitable» per al desmantellament de la central, així com l’opció «més realista» de les disponibles, segons ha dit en declaracions durant la reunió recollides per la cadena estatal de radiotelevisió NHK. L’abocament controlat d’aigua procedent de la central era la solució per la qual s’havien decantat des de principis de l’any passat les autoritats nipones, al considerar-la la més viable entre un elenc d’altres opcions tècnicament més complexes, però la decisió final s’havia retardat a causa de l’oposició del govern de Fukushima i de les associacions de pescadors locals, que consideren que l’abocament podria perjudicar encara més les seves activitats econòmiques, entre les més castigades per l’accident nuclear del 2011.

Les autoritats japoneses mantenen que l’abocament no generarà cap risc per a la salut humana, ja que els nivells de triti alliberats al mar estaran per sota dels estàndards sanitaris nacionals –al ser barrejat amb aigua marina–, i defensen que aquesta és una pràctica habitual en la indústria nuclear d’altres països. Suga ha afirmat que el Govern «farà esforços» per aclarir la inquietud generada per l’abocament, i ha afirmat que el pla governamental «ha sigut estudiat per experts durant més de 6 anys» i compta amb el vistiplau de l’AIEA.

Es tracta de l’aigua emmagatzemada en enormes tancs i procedent del refredament dels nuclis dels reactors nuclears danyats, així com dels aqüífers subterranis i pluges que es filtren i acaben contaminades amb isòtops radioactius. Les instal·lacions de Fukushima Daiichi compten amb un sistema de processament de l’aigua que elimina la majoria dels materials radioactius considerats perillosos, a excepció del triti, un isòtop present en la natura, tot i que en baixa concentració. Més d’1,25 milions de tones d’aigua processada s’emmagatzemen a les instal·lacions de Daiichi, i es preveu que la capacitat per al seu emmagatzemament s’esgoti la tardor de l’any vinent, segons el ritme actual a què es genera aquest líquid.

L’Executiu nipó preveu portar a terme l’abocament controlat durant dos anys a partir de la decisió presa avui, segons ha explicat Suga.

La Xina, «greument preocupada» per l’abocament

En un comunicat publicat en la seva pàgina web, la cancelleria xinesa ha protestat per la decisió japonesa, presa segons Pequín «sense una consulta completa amb els països veïns i la comunitat internacional» i «sense haver esgotat els mètodes segurs de rebuig». «L’oceà és una propietat compartida de la humanitat. L’abocament d’aigua residual nuclear de la central de Fukushima no és només un afer nacional [del Japó]», assenyala el text. Així mateix, la Xina ha instat el Japó a «reconèixer les seves pròpies responsabilitats, mantenir una actitud científica, complir les seves obligacions internacionals i respondre a les greus preocupacions de la comunitat internacional, els països veïns i els seus ciutadans». «La Xina continuarà treballant amb la comunitat internacional per fer el seguiment dels esdeveniments i es reserva el dret de realitzar altres respostes», afegeix el text.

Seül lamenta la decisió

Corea del Sud ha instat Tòquio a ser transparent en relació amb el tractament a què és sotmès el líquid abans de rebutjar-lo. «El Govern lamenta profundament la decisió de l’Executiu japonès d’alliberar aigua contaminada de la planta nuclear de Fukushima a l’oceà», ha dit en roda de premsa Koo Yoon-cheol, director de l’oficina de coordinació política de l’Executiu sud-coreà.

Notícies relacionades

La seva compareixença s’ha produït després que Koo presidís una reunió d’emergència amb viceministres de diverses carteres arran de l’anunci realitzat avui per Tòquio. «Respecte a aquesta decisió, transmetrem amb claredat el missatge del nostre poble al Govern del Japó. Exigirem mesures específiques per part del Japó per certificar la seguretat de la nostra població i prevenir danys al medi marí», ha afegit Koo en declaracions que recull l’agència Yonhap.

El funcionari ha afegit que Seül reforçarà els tests de radiació en productes importats del Japó i altres regions i que remetrà la seva preocupació a l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) i instarà la comunitat internacional a revisar el cas.

Temes:

Fukushima Japó