Tensió nuclear

L’Iran culpa Israel de «terrorisme nuclear» per l’incendi de la planta nuclear de Natanz

«Ens prendrem la nostra venjança», ha dit el ministre d’Exteriors iranià, que considera que el fet pot constituir un crim contra la humanitat

L’Iran culpa Israel de «terrorisme nuclear» per l’incendi de la planta nuclear de Natanz
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Primer, aquest diumenge a la tarda, el succés va ser catalogat com un acte de «terrorisme nuclear». A la matinada, la planta nuclear de Natanz, al desert iranià d’Isfahan, havia tingut una fallada elèctrica que va inutilitzar tota la central. 

Aquest dilluns, l’Iran ja ha col·locat nom al presumpte responsable: Israel. Segons Teheran, han sigut els israelians, que, en un acte de sabotatge, van realitzar un atac cibernètic per inutilitzar Natanz. «Els sionistes volen venjar-se pel nostre progrés a l’hora d’aconseguir que s’aixequin les sancions contra nosaltres... Han dit públicament que no ho permetran. Però ens prendrem la nostra venjança contra ells, els sionistes», ha dit aquest dilluns al matí el ministre d’Exteriors iranià, Javad Zarif. En general, els oficials iranians no es refereixen mai a Israel, el seu enemic número u, amb el seu nom oficial, sinó que sempre utilitzen el terme ‘sionista’, que utilitzen despectivament.

Aquesta no és la primera vegada que l’Iran denuncia actes israelians en territori persa. L’estiu passat, a la mateixa central nuclear, es va declarar un incendi també provocat, segons la versió iraniana, per un atac cibernètic. Com en aquesta ocasió, es va culpar els mateixos: la central de Natanz és la més important de l’Iran, i la que té més capacitat per enriquir urani, una cosa essencial si es vol construir la bomba nuclear

A més, a la tardor del 2020, en una carretera al nord de Teheran, Mohsen Fajrizadeh, cap del programa nuclear iranià, va morir assassinat a trets. El responsable, segons l’Iran, va ser el mateix de sempre: Israel.

Ni confirma ni desmenteix

«Si creuen que la nostra posició en les negociacions s’ha debilitat, de fet, amb aquest acte covard, som més forts», ha dit Zarif aquest dilluns, amb referència a les converses que estan tenint lloc aquesta setmana a Viena, Àustria, entre delegacions nord-americanes, iranianes i europees. «No hi ha hagut contaminació ni ferits, però aquest succés podria haver causat un desastre. Podria ser considerat com un crim contra la humanitat», ha dit el seu portaveu en declaració a mitjans iranians.

Notícies relacionades

De moment, com és habitual, Israel no ha reivindicat l’autoria dels fets. Però tampoc ha negat ser-ne l’autor. Benjamin Netanyahu, el primer ministre israelià, es va referir aquest diumenge al succés. Va ser bastant críptic: «La lluita contra l’Iran i els seus aliats..., és una tasca enorme. Que les coses siguin d’una forma ara no significa que es mantinguin així en un futur», va dir Netanyahu.

Mentrestant, les converses per reprendre relacions entre els EUA i l’Iran continuen a Viena. Tot i que les dues parts continuen molt distants, les dues delegacions han assegurat que estan sent constructives.