Xoc diplomàtic

Draghi desencadena una crisi amb Turquia al dir ‘dictador’ a Erdogan

Ankara convoca l’ambaixador italià per demanar que es retirin «les descarades afirmacions»

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El cap del Govern italià, Mario Draghi, ha titllat de dictador el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, arran de la seva insolència a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que va asseure en un sofà lateral i no al mateix nivell que el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la visita que tots dos van realitzar dimarts a Ankara.

Turquia ha convocat l’ambaixador italià a la capital turca per exposar la seva «condemna per una inacceptable retòrica populista», mentre ha demanat que «aquestes lletges i descarades afirmacions siguin retirades immediatament». En resposta a una pregunta sobre el menyspreu que la presidenta de la Comissió UE, Ursula von der Layen, va rebre a Ankara dimarts passat, Draghi va dir: «No ho comparteixo, crec que s’ha tractat d’una conducta no apropiada del president turc i m’ha sabut molt greu per la humiliació». «Tot i que aquí hi ha una consideració que cal realitzar –afegeix el primer ministre italià– amb aquests, anomenem-los pel que són, dictadors, amb els que un necessita col·laborar, cal trobar un equilibri exacte».

Mevlut Cavusoglu, ministre d’Exteriors de Turquia, va condemnar amb força les «afirmacions sense control del primer ministre italià sobre el nostre president elegit». Hores després, convocava l’ambaixador italià, Massimo Gaiani, a qui ha demanat que Itàlia «retiri immediatament aquestes lletges i descarades afirmacions, que no encaixen amb l’esperit d’amistat i aliança entre Itàlia i Turquia». L’agència italiana Ansa ha puntualitzat que el ministre turc tenia «mala cara» i que, segons el seu ministeri, «els equips de Turquia i la UE es van trobar abans de la visita i les seves peticions van quedar satisfetes». Brussel·les ha respost que al seu equip no li va ser possible assistir a la «supervisió definitiva» i Turquia ha rebatut que «al principi no estava ni tan sols previst que hi assistís Ursula von der Layen».

Notícies relacionades

«Parlaré amb Draghi i concertarem totes les iniciatives», ha comentat Luigi Di Maio, ministre d’Exteriors italià, que, amb referència a la visita de la cúpula de la UE a Erdogan, ha afegit: «Sense tenir en compte el protocol, es tracta d’un mínim de galanteria».

Diversos analistes s’han pronunciat sobre el Sofogate, remarcant que, davant la situació, el president del Consell Europeu, Charles Michel, hauria d’haver cedit la seva cadira a la presidenta de la Comissió, o fins i tot «anar-se’n tots de la reunió». D’altres han remarcat que «tot el cas ha sigut un bumerang per a Erdogan», per haver ofès la presidenta de la Comissió, una dona, després que pocs dies enrere Turquia sortís d’un tractat contra la violència de gènere.