Gir polític

Biden reprèn l’ajuda als palestins que Trump va eliminar durant la seva presidència

  • Els EUA destinaran 235 milions de dòlars en ajuda humanitària, econòmica i al desenvolupament

  • Israel ha expressat la seva decepció per aquest canvi en la política de Washington

Biden reprèn l’ajuda als palestins que Trump va eliminar durant la seva presidència
2
Es llegeix en minuts

El Govern del president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres que reprèn l’ajuda humanitària, econòmica i de desenvolupament als palestins. La mesura suposa un gir de 180º respecte al seu predecessor, Donald Trump, que va centrar la seva estratègia per al Pròxim Orient en mesures i propostes rebutjades frontalment per les autoritats palestines, i que va incloure històrics acords entre països àrabs i Israel, que han canviat el paradigma regional del conflicte.

L’Administració Biden col·laborarà amb l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA) amb 150 milions de dòlars (126,2 milions d’euros), destinarà 75 milions de dòlars per a assistència a Gaza i Cisjordània; i 10 milions per a programes de consolidació de la pau, que canalitzarà a través de la seva Agència per a Desenvolupament Internacional (Usaid). El secretari d’estat, Antony Blinken, ha detallat en un comunicat que tots aquests fons són addicionals als 15 milions de dòlars que l’Administració de Biden va anunciar al febrer per donar suport als palestins durant la pandèmia de la Covid-19 i afrontar la inseguretat alimentària a la zona.

«L’ajuda exterior dels Estats Units al poble palestí serveix importants interessos i valors nord-americans. Proporciona un alleujament als més necessitats, fomenta el desenvolupament econòmic i recolza l’entesa entre israelians i palestins, la coordinació de la seguretat i l’estabilitat», ha manifestat Blinken.

Reaccions

La UNRWA ha celebrat aquesta decisió del nou Govern nord-americà. El seu director, Philippe Lazzarini, ha indicat que aquest recolzament suposarà «un nou compromís amb la UNRWA i un recolzament oportú per als seus programes». També s’ha pronunciat l’observador permanent dels territoris palestins davant l’ONU, Riyad Mansour, que ha insistit que suposa una «quantitat molt necessària per abordar els desafiaments que afronta la UNRWA». El Govern de Washington ha remarcat: «Estem profundament compromesos amb garantir que la nostra associació amb la UNRWA promogui la neutralitat, la responsabilitat i la transparència».

«En converses amb el Departament d’Estat dels Estats Units he expressat la meva decepció i objecció a la decisió de reprendre el finançament de la UNRWA sense abans assegurar certes reformes, incloent-hi la interrupció de la incitació a la violència i l’eliminació de contingut antisemita del seu programa educatiu», ha tuitejat l’ambaixador d’Israel a Washington, Gilad Erdan.

«Les escoles de la UNRWA utilitzen regularment materials que inciten l’odi contra Israel i la definició recargolada utilitzada per l’agència per determinar qui és un ‘refugiat’ només perpetua la conflicte», ha recalcat. És per això que el departament d’Exteriors israelià ha incidit que l’ajuda «ha d’anar acompanyada de canvis substancials i necessaris en la naturalesa, els objectius i la conducta de l’organització», com recull ‘The Jerusalem Post’.

Dos estats

Notícies relacionades

No només això, Biden també ha mantingut una conversa amb el rei Abdullah II de Jordània, en la qual «ha afirmat que els Estats Units recolzen una solució de dos estats per al conflicte israelianopalestí», segons ha informat la Casa Blanca. Tot i que Biden sap que les solucions a curt termini són molt complicades.

Un comunicat que contrasta amb les decisions preses durant l’era Trump, en les quals l’expresident va firmar l’«acord del segle», que assenyala Jerusalem com la capital «indivisible» d’Israel, deixa els assentaments sota control israelià, dona la sobirania de la vall del Jordà a Israel.