Lluita contra la Covid-19

L’Estadi de França obre les seves portes convertit en «vacunòdrom»

  • A través d’aquest megacentre situat al nord de París, l’Agència Regional de Salut espera realitzar 10.000 vacunacions setmanals

  • La meitat de les cites estaran reservades als habitants del departament del Sena Saint-Denis, que registra una de les taxes d’incidència més elevades del país

L’Estadi de França obre les seves portes convertit en «vacunòdrom»
3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

L’Estadi de França ha reobert les seves portes aquest dimarts. No acollirà un partit de futbol, ni de rugbi, tampoc un concert multitudinari. Al seu lloc allotjarà un megacentre de vacunació contra la Covid-19. Davant l’entrada E del recinte esportiu situat al Sena Saint-Denis, al nord-est de París, desenes de persones esperaven aquest matí el seu torn per rebre la seva immunització en la jornada inaugural. A través d’aquest «vacunòdrom», l’Agència Regional de Salut espera realitzar 10.000 vacunacions setmanals.

Com els centres de salut, el recinte esportiu, destinat a la població de la regió parisenca i, en especial, als residents del departament del Sena Saint-Denis, on la taxa d’incidència va superar els 780 contagis per cada 100.000 habitants a finals de març, distribuirà les seves dosis seguint el calendari d’immunització. Per ara, les persones més grans de 70 anys, els professionals sanitaris, els malalts amb diverses patologies de 50 a 54 anys i les persones d’entre 18 i 74 anys amb un alt risc de desenvolupar formes greus del coronavirus poden reservar la seva cita. 

Pfizer vs. Moderna

«Estic contentíssima, encara no he complert els 70 anys, però, pel que sembla, avui hi ha dosis de més i aquí estic», explica la Laura amb un somriure d’orella a orella darrere la seva mascareta, mentre avança cap a la fila d’espera. «L’únic ‘però’ és que ens tocarà esperar i fa un fred que pela», fa broma mentre es frega les mans. El temps d’espera per accedir a les instal·lacions és una de les crítiques més recurrents. Fa més de tres hores que el Salmi espera que la seva dona surti del megacentre. «Hem arribat a les 8 del matí, tenia cita a les 9, però són més de les 12 h i aquí continuo esperant», sospira preocupat sense perdre de vista les portes de l’estadi a la recerca de la seva dona.

El seu primer dia de funcionament, el «vacunòdrom» compta amb les vacunes de Pfizer i Moderna. A l’hora de reservar la seva cita, els francesos poden triar entre les dues vacunes d’ARN missatger. Malgrat la seva similitud, la predilecció per Pfizer és evident: no queda cap buit per rebre el fàrmac alemanoestatunidenc fins a finals de setmana, mentre que centenars d’opcions es mantenen disponibles per rebre la immunització de Moderna. «Sense poder explicar-ho, Moderna té clarament un dèficit de popularitat. ¿Potser perquè fins ara s’ha utilitzat menys a França i, per tant, és menys coneguda?», s’interroga Katy Bontinck, adjunta de l’Alcaldia de Saint-Denis, al diari ‘Le Parisien’.

«L’única solució per poder recuperar una vida normal»

Notícies relacionades

«He rebut la vacuna de Moderna i estic encantat. Tinc problemes de coagulació i no volia rebre la d’AstraZeneca, no em fa gaire confiança», comenta el Marc, resident del Sena Saint-Denis, a la sortida de l’Estadi de França. «No sé quant temps durarà la immunització, però per ara és l’única solució per poder recuperar una vida normal. Tant de bo els megacentres com aquest accelerin de veritat la campanya de vacunació i aquest estiu puguem viure amb menys restriccions», continua abans de reivindicar el seu suport al passaport de vacunació, «no ens queda més remei», diu.

Sotmesos al tercer confinament nacional des de l’inici de la pandèmia, l’esperança dels francesos de recuperar una certa normalitat es concentra en l’èxit de les tasques d’immunització. «Nosaltres som feliços, tant que ni tan sols hem sentit la punxada», afirma amb entusiasme una parella de jubilats. «Tenim la segona cita el 4 de maig, amb la nostra edat se’ns obliden moltes coses, però aquesta data segur que no».