Tensió política a Israel

Netanyahu torna a judici mentre comencen les consultes per formar govern

  • El primer ministre en funcions s’enfronta a la fase de testimonis en un dels seus processos per frau, suborn i abús de confiança

  • «De moment, no veig la manera de formar una coalició», ha lamentat el president israelià, Reuven Rivlin, després d’iniciar la ronda de consultes amb els partits polítics

Netanyahu torna a judici mentre comencen les consultes per formar govern
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El primer ministre en funcions d’Israel, Benjamin Netanyahu, s’asseu de nou al banc dels acusats. Mentre el president del país, Reuven Rivlin, inicia la ronda de consultes per formar govern, al tribunal de Jerusalem comença la fase de testimonis del judici per corrupció. «De moment, no veig la manera de formar una coalició» que tregui el país del llarg bloqueig polític, ha lamentat Rivlin. A uns quants quilòmetres, la fiscal Liat Ben Ari ha acusat Netanyahu d’haver fet un «ús il·legítim» del seu poder i d’utilitzar favors com «monedes de canvi». 

«Això és una caça de bruixes», ha recriminat el mandatari al final de la jornada als tribunals. «Així és com intenten enderrocar un poderós primer ministre de la dreta; això és un intent de cop d’Estat», ha insistit Netanyahu. El primer ministre en funcions ha començat dilluns al Tribunal de Districte de Jerusalem com a acusat de frau, suborn i abús de confiança en un dels seus casos de corrupció. A poca distància, els seus companys del Likud el proposaven com a candidat a governar Israel.

Després de les quartes eleccions en dos anys, el president Rivlin s’enfronta a una de les rondes de consultes amb els partits polítics més incerta de les últimes dècades. «La democràcia està exhausta», ha expressat. La polarització al país ha deixat una Knéset, Parlament israelià, molt fragmentada, amb 13 partits amb representació. Aquest fet dificulta la tasca d’escollir un candidat per formar govern. 

Al seu torn, la imatge de Netanyahu al banc dels acusats ha portat Rivlin a expressar que potser tingui en compte altres consideracions ètiques per elegir o, més aviat, no elegir cert candidat. Les eleccions del passat 23 de març, plantejades com un plebiscit sobre el primer ministre, no van donar la majoria a cap bloc. Tot i que la negativa del partit Hadath, integrant de la Llista Conjunta Àrab de recolzar Yair Lapid, líder de l’oposició, acosta més el càrrec a Netanyahu. 

«Kim Jong Un»

El febrer passat l’únic primer ministre imputat en el càrrec de la història d’Israel es va declarar innocent per les acusacions de frau, suborn i abús de confiança. Aquest dilluns la fiscal Ben Ari l’ha acusat de buscar «beneficis indeguts dels propietaris dels principals mitjans de comunicació d’Israel per fer avançar els seus assumptes personals». Per demostrar-ho, ha testificat Ilan Yeshua, exdirector executiu del lloc de notícies Walla. 

Yeshua ha al·legat que mentre treballava en aquest mitjà, els amos, Shaul i Iris Elovitch, «el van bombardejar» amb demandes d’una cobertura positiva de Netanyahu. Durant el seu testimoni, ha reconegut que anomenaven Netanyahu i la seva dona Sara «Kim i Ri Sol-ju Jong Un», amb referència al dictador de Corea del Nord. El primer ministre amb prou feines s’ha quedat més d’una hora en la sessió. Mentrestant, desenes de manifestants a favor i en contra del primer ministre es concentraven als afores del tribunal. 

¿Cinquenes eleccions?

Notícies relacionades

Aquest és un dels tres casos de corrupció en els quals Bibi està imputat. Es tracta del cas 4.000, en el qual suposadament, quan estava en els càrrecs de primer ministre i ministre de Comunicacions, havia promogut decisions reguladores favorables al gegant de les telecomunicacions Bezeq a canvi de cobertura positiva a Walla. En el cas 2.000, se l’acusa de frau i abús de confiança per oferir ajuda per millorar la circulació del diari ‘Yediot Ahrono’t a canvi de notícies favorables. Al seu torn, en el cas 1.000, està acusat dels mateixos càrrecs per rebre obsequis de poderosos empresaris a canvi de favors. 

A la residència del president, ha regnat un clima d’incertesa. Davant l’absència d’una majoria de 61 diputats per nomenar un candidat clar, Rivlin planteja el pitjor escenari polític. «El poble d’Israel hauria d’estar molt preocupat que puguem ser arrossegats a una cinquena elecció», ha declarat. Més enllà del bloqueig polític sense precedents i la crisi econòmica, Israel s’enfronta a un panorama internacional advers. A la reactivació de les converses nuclears amb l’Iran per part de l’Administració Biden se suma una imminent investigació de crims de guerra per part del Tribunal Penal Internacional.