Davant la justícia

Netanyahu es declara innocent pels seus càrrecs de corrupció

El primer ministre d’Israel s’enfronta als tirbunales per les seves acusacions de suborn, frau i abús de confiança

undefined48359616 epa6209  jerusal n  israel   27 05 2019   el primer ministro201116155054

undefined48359616 epa6209 jerusal n israel 27 05 2019 el primer ministro201116155054 / ABIR SULTAN

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Netanyahu torna al banc dels acusats. El primer ministre israelià s’ha enfrontat aquest dilluns a les tres acusacions de corrupció en contra seu. Sis setmanes abans de les eleccions, Benjamin Netanyahu s’ha declarat innocent pels càrrecs de suborn, frau i abús de confiança. És la primera vegada en la història d’Israel que un primer ministre en exercici és processat per la justícia. Després de gairebé tres lustres al poder, Netanyahu és el mandatari israelià més longeu en el càrrec. 

Només 20 minuts ha necessitat Bibi per declarar la seva innocència. Menys d’una hora després que comencés formalment l’audiència, el primer ministre israelià ja havia abandonat el jutjat. A les portes de l’edifici, s’han congregat desenes de persones exigint la seva dimissió. Netanyahu va ser acusat l’any passat d’acceptar obsequis indeguts i de buscar intercanviar favors regulatoris amb magnats dels mitjans de comunicació a canvi d’una cobertura informativa positiva

«Fabricats i ridículs». Així descrivia Netanyahu els càrrecs en contra seu abans de la seva primera compareixença davant el tribunal el maig passat. També insistia a ser víctima d’una caça de bruixes. Després d’aquesta sessió, el primer ministre no ha fet declaracions. Podria enfrontar-se a una condemna de més de 10 anys de presó

En campanya electoral

En plena campanya de vacunació exitosa, Netanyahu està a les portes de les seves quartes eleccions en menys de dos anys, que se celebraran el 23 de març. El calendari del judici el podria obligar a comparèixer davant del tribunal diverses vegades a la setmana durant la seva campanya electoral. Com en altres ocasions, la seva implicació en un judici per corrupció no ha repercutit de manera contundent en la seva popularitat, sobretot tenint en compte que el procés judicial pot durar entre tres i cinc anys. 

L’aparició de nous partits més a la seva dreta no ha impedit que Netanyahu segueixi líder en les enquestes. Diversos analistes alerten de la possibilitat que una reelecció li permeti aprovar lleis a la Knesset, el Parlament israelià, que garanteixin la immunitat dels primers ministres. Aquesta última sessió estava prevista per al gener, però el confinament va forçar el seu ajornament. El tribunal encara no ha anunciat si la pròxima compareixença de Netanyahu serà abans o després dels comicis. 

Crime Minister

Notícies relacionades

«Una situació en què un primer ministre en funcions apareix a la cort com a acusat és una taca negra per a l’Estat d’Israel i la seva democràcia», ha declarat aquest dilluns el moviment Crime Minister –un joc de paraules amb els vocables ‘prime’ de ‘prime minister’ i ‘crime’ en anglès–, «no hem de normalitzar aquesta bogeria». Fa mesos que centenars d’israelians es manifesten a les portes de la residència de Netanyahu exigint la seva dimissió. Però la llei israeliana no obliga un mandatari imputat a renunciar al càrrec. 

מחוץ לבית המשפט - לייב

Posted by Crime Minister on Sunday, February 7, 2021

Al voltant de 200 persones han aprofitat el relaxament de les restriccions en plena desescalada per concentrar-se a les portes del jutjat. «El fracàs del coronavirus, que ha causat més de 5.000 víctimes i ha provocat un desastre econòmic i social per a la ciutadania d’Israel, il·lustra que una persona acusada d’un delicte no pot governar un estat», ha afegit el moviment. «Avui, més que mai, Israel necessita un primer ministre a temps complet i no un acusat que hagi fet una aliança per escapar-se del judici», han reivindicat.