Crisi sanitària global

Setmana Santa, l’oportunitat de fugir de París

  • Les «mesures de frenada reforçada» dicten les normes aquesta Setmana Santa a París, on només poden obrir les portes els comerços essencials

  • Molts parisencs aprofiten el cap de setmana de Pasqua per viatjar a altres regions i passar el nou confinament nacional anunciat aquest dimecres per Emmanuel Macron

Setmana Santa, l’oportunitat de fugir de París
3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

La recerca i captura dels ous de pasqua amagats als Jardins Renoir al Museu de Montmartre no se celebrarà aquesta Setmana Santa. Els més petits es veuran privats d’aquesta tradició a París, igual que en tot el territori metropolità. Aquest any, diumenge de Resurrecció i dilluns de Pasqua se celebren sota un nou confinament «alleugerit» i un toc de queda que prohibeix als francesos sortir de casa seva a partir de les set de la tarda. Un any després de l’esclat de la pandèmia de coronavirus, la Covid-19 continua marcant les regles i aquesta Setmana Santa no serà una excepció.

Les «mesures de frenada reforçada» destinades a doblegar la tercera onada de contagis, que sembla rabejar-se amb la capital francesa, desposseeixen París de la seva cultura i el seu oci. Els museus, teatres i cines, tancats des del 30 d’octubre, continuen amb les persianes abaixades aquesta Pasqua. Els bars, cafès i restaurants limiten l’activitat a la venda per emportar i a domicili. Només els comerços essencials poden rebre clients. «En resum, només ens queda passejar i arriba un moment en què fins i tot els passejos ens avorreixen... però, ¿què més podem fer? Ens han privat de totes les altres coses», afirma la Livia, una dona d’uns trenta anys esgotada després de mesos de restriccions. «Així que aquesta Setmana Santa, aprofitarem per passejar i tornarem a casa abans de les 19 h [hora d’entrada en vigor del confinament nacional vigent]».

«Frustrant, esgotador i trist»

«Frustrant, esgotador i trist»El confinament «alleugerit», en vigor des del 20 de març a París, permet els seus habitants sortir a prendre l’aire o a fer esport en un radi de 10 quilòmetres de distància del seu domicili sense límit de temps. No obstant, les reunions de més de sis persones a l’exterior estan prohibides, igual que el consum d’alcohol a la via pública. Reunir-se amb familiars i amics està més que desaconsellat, fins i tot en aquest període de festa: «[Les celebracions] s’han de mantenir en l’estricta intimitat [de la mateixa unitat] familiar [...] no s’ha de convidar els amics, ni la família. [...] Tampoc cal desplaçar-se», va dir el ministre de l’Interior, Gérard Darmanin, el 24 de març passat. «Sé que és especialment frustrant, esgotador i trist per a moltes famílies franceses», va reconèixer sense aconseguir apaivagar la pena que senten un bon nombre de francesos, inclosos els parisencs.

La Setmana Santa serà, en realitat, l’oportunitat per als residents més afortunats de la capital francesa d’abandonar la ciutat en una fugida cap a les seves residències secundàries, al camp, a la muntanya o a prop del mar. «Els ciutadans que vulguin canviar de regió, anar a aïllar-se, ho podran fer durant aquest cap de setmana de Pasqua», va afirmar Emmanuel Macron, durant la seva al·locució televisiva aquest dimecres a la nit. Els controls per evitar els desplaçaments entre regions –mesura inclosa al paquet de restriccions– es reforçaran a partir de dilluns que ve a la nit.

«Jo me’n vaig al nord»

«Jo me’n vaig al nord»«Ara o mai», van haver de pensar molts ciutadans abans de reservar en massa el seu bitllet d’escapament: segons l’agència nacional ferroviària (SNCF), després dels anuncis del president francès, es van vendre 133.000 viatges –un 25% més que el dia anterior–, dels quals aproximadament la meitat eren per a aquest cap de setmana. «Jo me’n vaig al nord, em quedaré allà les quatre setmanes de confinament, podré disfrutar dels meus pares i respirar una mica d’aire fresc... París se’ns comença a caure a sobre», diu el Louis, que té uns vint anys, originari de Lilla.

Notícies relacionades

La ciutat quedarà desposseïda d’aquells que es poden permetre escapar, almenys temporalment, d’una metròpoli que pateix amb violència els danys col·laterals de la pandèmia de coronavirus. Desposseïda de la seva oferta cultural, de la seva gastronomia, de les seves terrasses, dels seus ‘bateaux mouches’, dels seus pícnics amb la Torre Eiffel com a teló de fons... els parisencs fugen de París i no hi ha rastre dels turistes aquesta Setmana Santa.

«Sempre ens quedarà París». La mítica frase, recepta contra la melancolia, ara podria reemplaçar-se per «sempre ens quedaran les xocolateries i les floristeries», considerats comerços essencials, per mirar d’aixecar l’ànim als habitants de la ciutat de la llum aquesta Pasqua tan moixa.