Segona sessió del judici

Un testimoni de la mort de Floyd: «Vaig presenciar un assassinat»

Derek Chauvin «va ajustar la seva posició diverses vegades per mantenir la pressió sobre el coll del mort», relata

Un testimoni de la mort de Floyd: «Vaig presenciar un assassinat»
4
Es llegeix en minuts

La segona sessió del judici contra Derek Chauvin, l’agent de Policia imputat per l’assassinat de l’afroamericà George Floyd a Minneapolis, ha estat protagonitzada pels testimonis de diferents persones que van presenciar els fets. «Vaig presenciar un assassinat», ha assegurat una d’elles.

Així ho ha asseverat Donald Williams, el testimoni del qual ha obert la segona jornada del judici al comtat de Hennepin per continuar amb el testimoni que va començar la jornada anterior.

Williams ha assenyalat que l’escena de Chauvin sobre Floyd el va pertorbar, per la qual cosa va trucar al 911, una trucada que l’advocat de la defensa, Eric Nelson, ha reproduït durant el seu interrogatori al testimoni. En la trucada, Williams avisa que un policia «estava intentant matar un ciutadà».

«Sentia que estava en perill», ha assenyalat Williams en un polèmic interrogatori en què també ha reconegut que va insultar els expolicies després dels fets i en el qual ha assegurat que Chauvin va ajustar la seva posició diverses vegades per mantenir la pressió sobre el coll del mort, segons informa CNN.

La bombera de Minneapolis Genevieve Hansen, una altra de les testimonis, ha apuntat que Floyd va demanar repetidament que li revisessin el pols i la Policia s’hi va negar.

«Estava desesperada per ajudar», ha lamentat la bombera, que va presenciar els fets fora de servei i, tot i que va intentar ajudar no va poder fer-ho perquè un dels expolicies li va negar l’accés. «No s’estava movent i estava emmanillat, i tres homes adults posant tot el seu pes sobre algú és massa», ha afegit.

Hansen, que va gravar part de la detenció de Floyd i va trucar al 911 per denunciar els fets, s’ha oposat a l’interrogatori de la defensa en diverses ocasions durant el judici, en el qual ha arribat a qüestionar l’advocat de Chauvin. «No sé si alguna vegada has vist algú morir davant teu, però és molt pertorbador», ha assegurat.

El jutge Peter Cahill ha amonestat per això la testimoni, que continuarà amb el seu testimoni en la sessió d’aquest dimecres.

En la segona sessió també ha exposat el seu testimoni Darnella Frazier, la jove, menor d’edat, que va gravar el vídeo dels fets que van fer la volta al món. «Han sigut nits en què m’he quedat desperta disculpant-me i disculpant-me amb George Floyd per no fer-hi més i no interactuar físicament i no salvar-li la vida», ha remarcat.

«Quan miro George Floyd, hi veig el meu pare, hi veig els meus germans, hi veig els meus cosins, els meus oncles, perquè tots són negres», ha incidit també, per afegir que va veure el mort «terroritzat, espantat, suplicant per la seva vida».

Frazier, visiblement emocionada, també ha assegurat que es va sentir «en perill» per les reaccions de Chauvin davant els crits dels transeünts que li demanaven parar.

El seu cosí, Judeah Reynolds, un nen de nou anys i amb qui va presenciar la detenció, ha testificat, per la seva banda, que es va sentir «trist i una mica enfadat» perquè «sentia com si [Floyd] estigués deixant de respirar». «Era com fer-li mal», ha afegit.

A més, han presentat aquest dimarts el seu testimoni dues estudiants que es eren al lloc on es va produir l’arrest, amb un total de sis testimonis en una sessió en la qual s’ha coincidit en la por i l’horror dels fets.

Crítiques de la defensa

Per la seva banda, l’advocat de la defensa ha criticat que els testimonis es van transformar en una multitud amenaçadora que va distreure els oficials, intentant en aquesta sessió que aquests reconeguessin que estaven «enutjats».

S’acusa Chauvin d’homicidi en segon grau, homicidi involuntari en segon grau i assassinat en tercer grau. Si el jurat, format per dotze persones, el declara culpable en el judici, Chauvin podria enfrontar-se a una pena màxima de 40 anys de presó per assassinat en segon grau, 25 anys per assassinat en tercer grau i deu per homicidi involuntari.

La mort de Floyd durant una detenció va desencadenar el 2020 una onada de protestes contra la violència policial i el racisme arreu dels Estats Units.

Notícies relacionades

Floyd, ciutadà de raça negra de 46 anys, va morir el 25 de maig del 2020 després de queixar-se que no podia respirar per tenir el genoll de Chouvin al coll, una seqüència que va ser gravada en vídeo. La resposta policial es va originar perquè Floyd va fer un pagament amb un bitllet fals de 20 dòlars.

Chauvin va ser expulsat del Cos de Policia poc després i posat en llibertat sota fiança una vegada imputat per assassinat i maltractaments. Tres agents més s’enfronten a càrrecs de complicitat a l’hora de cometre el suposat crim. Tots ells seran jutjats a l’agost.