Guerra a Síria

La UE compromet 560 milions d’ajuda per a damnificats sirians

L’alt representant per a la Política Exterior, Josep Borrell, demana al règim un canvi de comportament

Hombres sirios llevan bebés a través de los escombros de edificios destruidos tras el ataque aéreo en el barrio de Salihin, controlado por los rebeldes en la ciudad norteña de Alepo, el 11 de septiembre de 2016.

Hombres sirios llevan bebés a través de los escombros de edificios destruidos tras el ataque aéreo en el barrio de Salihin, controlado por los rebeldes en la ciudad norteña de Alepo, el 11 de septiembre de 2016. / AMEER ALHALBI

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea (UE) ha promès aquest dimarts 560 milions d’euros per ajudar els ciutadans i els 5,6 milions de refugiats sirians, segons ha anunciat l’alt representant per a la Política Exterior, Josep Borrell, durant la conferència de donants que organitza Brussel·les juntament amb l’ONU

«El nostre missatge com a UE continua sent clar. Continuarem completament compromesos amb Síria i la seva població», ha dit Borrell durant la seva intervenció en la V Conferència de Brussel·les, on s’espera que la comunitat internacional anunciï avui les seves donacions. Es tracta de la mateixa quantitat que la UE va comprometre l’any passat.

Borrell ha lamentat que «el règim» del president sirià, Bashar al-Assad, «no ofereix futur als sirians, no fa cap contribució a l’estabilitat de la regió» i ha apuntat que «fins que això no canviï» no pot ser un soci de la UE o de la comunitat internacional. L’alt representant ha demanat al Govern sirià «un canvi de comportament (...) per acabar amb la repressió», ja que «només una solució política portarà estabilitat i permetrà a Síria mantenir-se unida, sobirana, pròspera i lliure».

Mig milió de morts en deu anys

«Es necessita acabar amb aquest conflicte», ha dit l’exministre espanyol, qui ha reiterat la petició perquè es respecti la resolució 2254 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, per trobar una solució política a la guerra, que ha deixat ja prop de 500.000 morts en deu anys. Després de Borrell ha intervingut el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, per recordar que més de 13 milions de persones a Síria necessiten ajuda humanitària aquest any, cosa que suposa un increment del 2% respecte al 2020.

Notícies relacionades

Ha recordat també que nou de cada deu sirians viuen en situació de pobresa i ha assegurat que «l’economia de Síria ha sigut devastada i ara els impactes de la Covid han empitjorat les coses. Gairebé la meitat de totes les famílies van perdre la seva font d’ingressos».

Serà al final de la V Conferència de Brussel·les, quan la Comissió Europea anunciï la quantitat total que la comunitat internacional donarà aquest any per al futur de Síria. L’any passat es van comprometre 5.500 milions de dòlars (4.900 milions d’euros).

Temes:

Síria