Censura als mitjans

La UE exigeix a Hongria que reestableixi la llibertat de premsa

  • La vigilància a què el Govern de Viktor Orbán sotmet els mitjans ha erosionat el pluralisme al país

  • El Consell d’Europa demana un debat lliure per a les pròximes eleccions davant la deriva autoritària de Budapest

La UE exigeix a Hongria que reestableixi la llibertat de premsa
1
Es llegeix en minuts

«Ja és hora que Hongria restableixi la llibertat de premsa», va declarar la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, en un memoràndum publicat dimarts contra la deriva autoritària de Budapest. «Els efectes combinats d’una autoritat de vigilància dels mitjans de comunicació dirigida políticament i les intervencions estatals que distorsionen el mercat han erosionat el pluralisme i la llibertat d’expressió en els mitjans de comunicació a Hongria», va dir Mijatovic.

Segons el Consell d’Europa, les autoritats del país dirigit pel primer ministre ultranacionalista Viktor Orbán ataquen sistemàticament els defensors dels drets humans i els periodistes d’investigació. Tot això «pretén enviar un missatge clar que hi haurà represàlies contra qualsevol forma de crítica al Govern», assenyala el memoràndum. A més, Hongria fa cas omís de les decisions dels tribunals internacionals, cosa que demostra que el Govern no té intenció de respectar la llei, «una condició essencial per a la llibertat d’expressió», va dir Mijatovic.

Amb la crisi sanitària, la situació «va empitjorar encara més el 2020 a causa de les successives normes d’emergència». Per posar remei a aquesta situació, Dunja Mijatovic recomana que Hongria modifiqui la seva legislació per repartir els excessius poders del President de l’Autoritat dels Mitjans de Comunicació entre diversos organismes autònoms, ja que Budapest també ha de respectar la llei i les normes europees sobre el pluralisme dels mitjans de comunicació.

Crítiques al Govern

Notícies relacionades

Les autoritats també han de condemnar la incitació a l’odi contra els periodistes i posar fi a les seves campanyes de desinformació contra els defensors dels drets humans i els crítics del Govern. Finalment, Mijatovic va remarcar la necessitat d’un debat polític lliure abans de les eleccions parlamentàries del 2022. Va demanar que es tractessin tots els candidats per igual, especialment respecte a la seva cobertura en els mitjans de comunicació.

Les relacions entre Viktor Orbán i les institucions europees estan enfrontades des de fa més d’una dècada. Aquests últims ja han assenyalat Hongria en nombroses ocasions en matèria de llibertat de premsa, especialment el mes passat, quan les autoritats del país es van negar a renovar la llicència de Klubradio, la principal emissora de ràdio independent d’Hongria, sovint crítica amb el Govern.