Censura

Hongria tanca l’última ràdio independent del país

  • Un tribunal confirma la decisió prèvia del Consell de Mitjans hongarès, que va revocar la llicència per una infracció que sol comportar només una multa

  • L’emissora anuncia la seva intenció de presentar recurs i mentrestant seguirà les seves retransmissions via ‘online’

Hongria tanca l’última ràdio independent del país
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un tribunal de Budapest ha ordenat aquest dimarts el tancament de Klubradio, l’última emissora de ràdio independent d’Hongria, que haurà de deixar d’emetre aquest diumenge. Els jutges confirmen en la seva sentència una decisió prèvia del Consell de Mitjans hongarès, compost únicament per afins al primer ministre, Viktor Orbán, que ja havia revocat la llicència per operar de Klubradio.

Per justificar el seu tancament, el Consell va adduir que l’emissora havia violat una llei de registre obligatori, tot i que aquesta infracció generalment comporta una multa i no el tancament.

El director de l’emissora, Andras Arato, va qualificar la decisió de «vergonyosa i covarda» i va anunciar la seva intenció de presentar un últim recurs davant el Tribunal Suprem. Aquest gest no tindrà efecte sobre el seu tancament, ja que el veredicte no arribaria abans d’aquest diumenge. Klubradio planeja continuar la seva tasca com a ràdio ‘online’.

Unes 500.000 persones escolten Klubradio, l’emissió del qual ja s’havia limitat a l’àrea de Budapest després que Orbán arribés al poder el 2010. El ‘premier’ hongarès ha posat sota el seu control la majoria de mitjans de comunicació hongaresos.

«Senyal preocupant»

La comissionada per als Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, ha censurat la decisió del tribunal. «Una altra veu silenciada a Hongria. Un altre dia trist per a la llibertat de premsa», ha lamentat a través del seu compte de Twitter.

Notícies relacionades

En aquest sentit, una portaveu del Ministeri d’Exteriors francès ha apuntat que el tancament suposa «un senyal molt preocupant en termes de pluralisme i independència dels mitjans de comunicació, de la llibertat d’informar i ser informat» en un país de la Unió Europea.

Hongria ocupa el lloc 89, sobre un total de 180, en la classificació mundial de llibertat de premsa de l’oenagé Reporters sense Fronteres (RSF). El 2010, quan Orbán va arribar al Govern, estava al lloc número 23.