Violència a Birmània

La Xina i Rússia surten en recolzament dels militars birmans

  • L’ONU demana una resposta internacional contra la repressió, però Pequín i Moscou veten qualsevol mesura de càstig del Consell de Seguretat

  • Biden considera «inacceptable» la matança d’aquest cap de setmana i Borrell denuncia l’«horror i la vergonya» de l’actuació militar

La Xina i Rússia surten en recolzament dels militars birmans
2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, va considerar aquest diumenge «absolutament intolerable» la matança d’aquest cap de setmana a Birmània, i no va descartar imposar més sancions a la junta militar que va prendre el poder l’1 de febrer.  

«És terrible. És absolutament intolerable. Segons la informació que he rebut han assassinat moltíssima gent; és totalment innecessari», va dir Biden en declaracions a la premsa a l’avió presidencial, mentre tornava a la Casa Blanca després de passar el cap de setmana a la seva residència de Delaware. 

Preguntat per si respondrà amb més sancions als líders militars de Birmània o si tindrà un altre tipus de reacció, Biden va respondre: «Estem treballant en això ara». 

La de dissabte va ser la pitjor jornada de repressió des del cop d’Estat del febrer, amb entre 90 i 113 persones mortes a causa dels trets dels soldats i la policia, que es van acarnissar contra els manifestants amb una violència indiscriminada, en què van assassinar almenys sis menors d’entre 10 i 16 anys.  

El nombre de morts total des del cop supera els 460 en un ambient de terror en el qual els uniformats disparen i torturen civils desarmats diàriament.  

L’alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, va denunciar auest diumenge l’«horror i la vergonya» de la repressió de les protestes. «L’escalada de la violència, amb més d’un centenar d’assassinats de civils perpetrats per l’Exèrcit contra el seu propi poble el Dia de les Forces Armades és inacceptable. Lluny de celebrar, l’Exèrcit birmà va convertir la jornada d’ahir (dissabte) en un dia d’horror i vergonya», va afirmar Borrell en un comunicat oficial.

Els Estats Units i la Unió Europea (UE) van condemnar rotundament la matança i el secretari general de l’ONU, António Guterres, va exigir una «resposta internacional ferma, unida i decidida». 

Fins ara, no obstant, la Xina i Rússia han impedit amb el seu dret de veto que el Consell de Seguretat de l’ONU prengui mesures contra Birmània.  

En un comunicat molt poc habitual, els comandants militars de més rang dels Estats Units, Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Grècia, Dinamarca, els Països Baixos, el Japó, Corea del Sud, Austràlia i Nova Zelanda també van condemnar aquest dissabte el que va passar al país asiàtic. 

Notícies relacionades

«Uns militars professionals han de seguir els estàndards internacionals de conducta i són responsables de protegir –no danyar– el poble al qual serveixen», van remarcar els caps de defensa dels dotze països. 

Els Estats Units ja van sancionar al febrer el comandant de l’Exèrcit de Birmània, el general Min Aung Hlaing, que va liderar l’aixecament militar que va comportar la deposició del Govern electe d’Aung San Suu Kyi, així com nou oficials més i diverses empreses vinculades amb les Forces Armades d’aquest país.