Tribunal d’Apel·lació

Ordenen alliberar els acusats del cop d’Estat a Haití

  • L’únic dels 18 arrestats que està en llibertat és el jutge Yvickel Dabrésil

afp 1ay2fl

afp 1ay2fl / HECTOR RETAMAL (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal d’Apel·lació de Port-au-Prince va ordenar aquest dimecres la posada en llibertat de les 17 persones acusades d’un presumpte intent de cop d’Estat contra el president d’Haití, Jovenel Moise, que estan detingudes des del 7 de febrer. Entre els 17 detinguts hi ha la inspectora general de Policia Marie Louise Gauthier, que, com la resta del grup, segueix en presó a l’espera que les autoritats executin l’ordre del tribunal.

Notícies relacionades

El 7 de febrer passat a la matinada, 18 persones van ser detingudes per les autoritats haitianes, acusades de planejar un cop d’Estat i de planificar un atemptat contra la vida del president Moise. Hi havia el jutge del Tribunal de Cassació Yvickel Dabrésil, que va ser posat en llibertat l’11 de febrer per ordre d’un tribunal de Port-au-Prince. La detenció d’aquestes 18 persones i la denúncia del cop d’Estat van obrir una greu crisi política a Haití que encara segueix sense solució.

El Consell de Seguretat de l’ONU va fer una crida aquest dimecres al Govern i oposició haitiana a «deixar de banda les diferències en interès del poble haitià» i col·laborar per celebrar eleccions aquest any, com està previst. Des del 7 de febrer, l’oposició no reconeix la legitimitat del president Moise, que pretén organitzar al juny un referèndum per aprovar una nova Constitució i després, al setembre, les eleccions presidencials i legislatives. Les legislatives estan posposades des del 2019, cosa que ha portat Moise a governar per decret des del gener del 2020, i això li ha valgut crítiques per part de la comunitat internacional.

Temes:

Haití Justícia