Lluita contra la Covid-19

França reforça les restriccions en tres departaments

  • Amb una taxa d’incidència que supera els 300 casos per cada 100.000 habitants, els departaments de l’Aube, la Nièvre i el Roine passaran a formar part de la llista de zones afectades per «mesures de frenada reforçades»

  • Des d’aquest dimecres, les reunions de més de sis persones a l’aire lliure estan prohibides a tot França

França reforça les restriccions en tres departaments
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Amb 65.000 nous contagis i 248 morts per coronavirus en les últimes 24 hores, la situació sanitària continua degradant-se a França. Amb l’objectiu de revertir aquesta tendència a l’alça, les autoritats franceses ampliaran aquest dijous la llista de zones sotmeses a «mesures de frenada reforçades». L’Aube, la Nièvre i el Roine, amb una taxa d’incidència que supera els 300 casos per cada 100.000 habitants, s’afegiran als 16 departaments sotmesos des del 20 de març a un nou confinament «alleugerit». 

«A dins [de casa] amb els meus, a fora com a ciutadà», amb aquest eslògan el primer ministre, Jean Castex, promociona les mesures que dicten el dia a dia dels francesos a les regions amb «restriccions sanitàries reforçades». A dins: «no rebo a casa meva; ventilo amb freqüència; no vaig a casa d’altres; no surto a partir de les 19 h; teletreball tret que sigui impossible». A fora: «porto la meva mascareta i respecto les distàncies; evito menjar i beure si no estic sol o amb membres de la meva llar; no surto de la meva regió o departament tret de motiu imperiós». Així resumeix les normes en vigor un imprès governamental difós a través de les xarxes socials. 

Les escoles, en el punt de mira  

Les escoles, en el punt de mira  Per ara, les escoles es mantenen obertes a les zones «reconfinades». No obstant, la multiplicació dels casos de Covid-19 a les escoles és cada vegada més preocupant. Segons les últimes xifres oficials de l’Educació Nacional, la taxa d’incidència entre els menors sembla estar en constant augment, ascendint a 275 casos per cada 100.000 joves menors de 10 anys i a 385 per cada 100.000 per al grup d’edat de 10 a 19 anys. A les zones on la Covid-19 circula amb especial virulència, com la regió parisenca, les xifres són encara més alarmants, amb 673 casos per cada 100.000 adolescents

Malgrat la indiscutible degradació de la situació sanitària en l’àmbit escolar, el Govern continua sent reticent al seu tancament «perquè coneixem el cost educatiu, el cost social, el cost en termes de violència per a alguns nens», ha explicat el portaveu de l’Executiu, Gabriel Attal, aquest dijous. El seu eventual tancament és, segons Attal, «un últim recurs». 

Reunions limitades a la via pública 

Reunions limitades a la via pública En àmbit nacional, un toc de queda prohibeix als francesos –tret de motiu derogatori– sortir al carrer entre les 19 h i les 6 h. A aquesta norma s’afegeix, des d’aquest dimecres, la interdicció de reunions de més de sis persones a l’aire lliure. Per assegurar-se del compliment, el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, ha demanat a la policia que sancioni «estrictament» les concentracions a la via pública, «a tot el país». 

Notícies relacionades

«Si les mesures anunciades la setmana passada s’apliquen, per descomptat que tindran un impacte», va defensar Gabriel Attal a l’antena de France Inter, responent a les crítiques dels qui consideren massa «lleugeres» les normes anunciades per frenar la tercera onada de coronavirus a l’Hexàgon. «Augmentarem els controls i les sancions», va advertir reprenent la dialèctica del ministre de l’Interior. 

Mentrestant, la pressió hospitalària continua augmentant amb 26.756 hospitalitzacions, més de 4.600 d’entre aquestes, en els serveis de reanimació. El director de l’Assistència Pública-Hospitals de París (AP-HP), Martin Hirsch, va llançar el senyal d’alarma aquest dimecres: a la regió de l’Illa de França, els serveis hospitalaris «no havien vist un nombre tan elevat d’ingressos en vint-i-quatre hores des de la primera onada [de març del 2020]», tant en termes d’hospitalitzacions convencionals com de reanimacions, va alertar al diari Le Monde