Polèmica mesurada

El govern britànic endurirà les condicions per demanar asil als migrants irregulars

  • La Creu Roja ha qualificat el projecte d’«inhumà»

  • Les persones que arribin al país il·legalment no tindran els mateixos drets que les que ho facin legalment

El govern britànic endurirà les condicions per demanar asil als migrants irregulars
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El govern de Boris Johnson vol endurir les regles per als migrants que demanin asil. D’acord amb el pla presentat dimecres per la ministra d’Interior, Priti Patel, les persones que arribin al país il·legalment no tindran els mateixos drets que les que ho facin legalment. Es tracta de «la reforma més gran en dècades» per imposar un sistema d’asil «ferm, però just», ha afirmat Patel. La Creu Roja ha qualificat el projecte d’«inhumà». Segons l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (UNHCR), malinterpreta la legislació internacional.

«Sota el ‘Nou Pla per a Immigració’, si la gent arriba il·legalment ja no tindrà els mateixos drets que els que arribin legalment i serà més difícil per a ells que puguin quedar-se», ha assenyalat la ministra en una declaració a la Cambra dels Comuns. Patel va afirmar que hi ha «grans bandes criminals organitzades», que exploten els qui volen entrar al Regne Unit, les mateixes bandes que estan involucrades en tràfic d’armes i de drogues. Les noves normes crearan «rutes legals segures», ha afirmat. «Beneficiar-se de la immigració il·legal a la Gran Bretanya no mereixerà córrer el risc en el futur. Hi haurà penes màximes de cadena perpètua per als traficants». «No demanaré perdó per la fermesa d’aquestes mesures, que a més de salvar vides i dirigir-se contra els traficants, també són inqüestionablement justes.» Patel va advertir que els immigrants han de demanar asil al primer país de la Unió Europea al qual arribin, en lloc de mirar d’arribar al Regne Unit per fer-ho.

Complicarà la situació de les víctimes

Advocats de drets humans han advertit que els plans són il·legals perquè ignoren les obligacions internacionals del govern britànic sota la Convenció sobre l’Estatut de Refugiats de l’ONU. El responsable dels assumptes d’Interior al Partit Laborista, Nick Thomas-Symond, ha indicat que la reforma «pot fer la situació encara pitjor per a les víctimes del tràfic d’éssers humans, al fer més difícil que puguin demanar ajuda» una vegada a terra britànic.

Notícies relacionades

El Regne Unit té ara un problema addicional per enviar els demandants d’asil de tornada a altres països, una cosa que només es pot fer mitjançant acord. El govern de Johnson va decidir, com a part del Brexit, abandonar l’esquema de la Unió Europea que permetria el retorn de refugiats a França i a d’altres països del continent.